Bloembollenkweker Marcel Ebbers uit Creil twijfelde vorig voorjaar geen moment om de splinternieuwe Farmax Rapide 300 spitmachine te kopen. Vorig najaar werkte hij al zo’n honderdvijftig uren met plezier met deze machine en half oktober mag deze spitmachine volgens Ebbers ‘weer aan de slag’. “Een echte loonwerkmachine.”
Met de Farmax Rapide 300 is een nieuwe generatie spitmachines ontwikkeld die onder zware omstandigheden zijn getest. Met de Rapide 300 kan zowel op zand–, klei– als steenachtige gronden storingsvrij gewerkt worden en capaciteit levert. Vandaar dat je deze spitmachine inmiddels in heel Europa op de akkers ziet.
De Nederlandse bloembollenkweker Marcel Ebbers uit Creil kocht de Farmax Rapide 300 vorig najaar al en heeft er daarna maar liefst al zo’n honderdvijftig uren mee gewerkt. Een echte ervaringsdeskundige dus inmiddels. Ebbers is bloembollenkweker met een klein beetje akkerbouw in de Noordoostpolder. Hij teelt zo’n veertig soorten tulpen en een dertigtal leliesoorten. Daarnaast heeft hij nog wat hectares suikerbieten en granen staan. Ebbers: “Ik heb deze Farmax Rapide 300 echter speciaal gekocht om de plantbedden voor de bloembollen klaar te leggen. Daar is deze machine uitstekend geschikt voor.” De capaciteit van de machine is zo’n één hectare per uur, waarbij het natuurlijk gaat om het klaarleggen van bloembollenplantbedden. De snelheid waarmee je kunt werken ligt volgens Ebbers tussen de 1,5 tot 3,5 kilometer per uur.
Grond klaarleggen secuur werkje
De Farmax Rapide 300 die Ebbers vorig voorjaar kocht verving een Imants 52 SK 300 DZFP-spitmachine met eveneens een werkbreedte van drie meter. De Imants stamde uit 2010 en was aan vervanging toe. Achter de Imants hing een freesbak die Ebbers handmatig kon verstellen in diepte. Zodoende kon hij zelf bepalen hoe ver hij de freesbak wilde laten zakken en zo ook de fijnheid van de grond vrij nauwkeurig bepalen. “Ik gebruikte de Imants, net als de Farmax nu, puur en alleen om het plantbed voor de tulpen klaar te maken.” Ebbers zit met zijn gronden op zowel zeeklei als zavelgronden (mix van zeeklei met zand). Exact de juiste fijnheid van de grond is voor de tulpen cruciaal volgens de bloembollenkweker. “Als je de grond te grof klaar legt, dan kun je de tulpenbollen niet mooi en goed planten. Als je de grond te fijn freest, dan bestaat de kans op verslemping/verdichting en dat wil je uiteraard ook niet.”
Reden om niet weer voor een Imants spitmachine te gaan, is volgens Ebbers niet zozeer omdat dit merk minder is dan een Farmax-spitmachine. “Imants heeft ook hele goede en moderne spitmachines, echter bouwden ze die niet meer met ingebouwde frees, iets wat voor ons een must is. Verder kende ik Gerry Wasse van Wasse b.v. Mechanisatiebedrijf uit Hijken al en die hielp mij erg goed. Gerry was zeer klantvriendelijk, had meteen de prijzen exclusief btw paraat, gaf referenties van klanten die de machine al hadden die ik kon bellen en de Farmax spitmachine kon ook snel geleverd worden. Vandaar dat het toch een Farmax geworden is.” Verder vindt Ebbers de positie van de voorzetwoelers bij de Farmax Rapide 300 erg prettig en de Rapide 300 heeft een hydraulisch verstelbare freesbak. Het spitbereik ligt volgens Wasse tussen de 20 tot 55 centimeter diepte.
Minder dieselverbruik
Wat Ebbers ook prettig vindt aan de Farmax Rapide 300 is dat de packerrol achterop de machine aan beide kanten vijftien centimeter langer is c.q. uitsteekt. De packerrol is dus zo’n 3,30 meter breed. “Daardoor kun je de overlap van de vorige bewerking netjes wegwerken. En dat heeft weer een gunstig, zo niet noodzakelijk, effect op de elektrische dieptesensoren van de plantmachine.” Vroeger had je bij de meeste spitmachines wel richeltjes of gleuven waardoor de elektrische dieptesensoren minder zuiver hun werk konden doen.
Het vermogen van de Rapide 300 is 92/125 – 221/300 kiloWatt per pk. Ebbers heeft voor deze spitmachine meestal een Valtra T214 staan met 210 pk. “Ik merk ook dat de spitmachine lichter trekt, omdat de voorzetwoelers de grond voor de spitters al los maakt. Daardoor heb je ook iets minder dieselverbruik.” Volgens Wasse ligt deze besparing op zo’n vijf liter per uur. Voor het bereiden van een goed zaaibed, kun je volgens Wasse, afhankelijk van de grondsoort, een aangedreven eggerol, frees of een kooi- of ringenrol aanbouwen. Bij een eggerol gaat het om een diameter van 41 centimeter. Voor een Kongskilde-opbouwzaaimachine zijn standaard al voorzieningen aangebracht op de Farmax Rapide 300.
Spitten en planten in eigen hand houden
De Farmax-spitmachine van de bollenteler uit Creil staat al klaar en vanaf half oktober gaat hij er weer volop mee aan de slag. “Dan ga ik weer een paar weken spitten met de machine. Reden om dit zelf te doen is omdat ik alles in eigen hand wil houden. Zodoende kan ik tot op de dag bepalen wanneer ik ga planten.” De planter rijdt op minimaal één uur afstand van de Farmax spitmachine, aangezien je alleen kunt planten als het droog is. Zodra het gaat regenen stopt Ebbers met planten. De plantmachine betreft overigens een Koops-nettenplanter met een werkbreedte van 2,25 meter. Voor deze plantmachine staat ook een Valtra-tractor.
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Tekst: Dick van Doorn
Beeld: Wasse Mechanisatie en Dick van Doorn