De koers euro/dollar is verder gestegen tot 1.1245 op 14-7. De EUR/USD koers heeft een stijgende lijn gezien in de afgelopen twee weken en bereikt hiermee een nieuw hoogte punt welke sinds Maart 2022 niet meer is gezien. De Amerikaanse Dollar verloor op 13-7 flink aan waarde ten opzichte van meerdere munten.
De bekende DXY index, een mandje van munten tegenover de Amerikaanse Dollar, brak omlaag door het 101 niveau waar de index al meerdere keren dit jaar niet door heen kon komen. De reactie van investeerders om massaal de Dollar te verkopen komt als reactie op de sterk verminderde inflatie cijfers voor de VS, welke 12-7 uit kwamen, gevolgd door lager dan verwachte Productie Prijs Index. Investeerders waren hier niet op berekend en verwachten dan ook gelijk dat de FED geen verhogingen in de rentes meer door zal gaan voeren, maar dat blijft speculeren.
Grondstof prijzen en aandelen lieten gelijk een stijging zien naar aanleiding van het waarde verlies van de Dollar. Alle ogen zijn dus momenteel gericht op de cijfers van de Amerikaanse economie, met als resultaat dat investeerders opzoek zijn naar meer risico gerelateerde posities om te profiteren van de waarde daling van de Dollar.
Granenmarkt daalt
De granenmarkt heeft de afgelopen twee weken een dalende trend laten zien nu dat de oogst periode echt van start is gegaan. Nieuwe oogst gerst is volop verhandeld, terwijl oude gerst vrijwel niet meer te krijgen is. Tarwe heeft daarentegen nog voldoende oude oogst beschikbaar, maar ook de nieuwe oogst komt momenteel beschikbaar. Er is momenteel dus voldoende aanbod op de granenmarkt. Ook heeft het WASDE-rapport een drukkend effect gehad op de prijzen, omdat de productie cijfers van Amerikaanse mais en tarwe omhoog zijn bijgesteld. En ondanks dat we er weinig over horen, ligt de graandeal verlening nog op tafel en is men nog in onderhandeling met Rusland om dit tot een akkoord te krijgen. De huidige afspraak verloop 17-7 dus hier kunnen we nog nieuws over verwachten.
Eiwitten zijn dagelijks volatiel
Sojaprijzen zijn redelijk stabiel op basis van de week prijzen, maar toch zien we prijsschommelingen op dagelijkse basis. Schommelingen blijven plaats vinden door de berichtgeving over het weer en de verwachte regenval. Voor soja heeft het WASDE-rapport niet voor een grote verandering gezorgd, enkel is de Amerikaanse vraag naar soja iets naar beneden bijgesteld, terwijl het aanbod gelijk is gebleven.
Raapschroot blijft een verhaal van krapte aan de voorkant, er is vrijwel niet aan oude oogst te komen. Wel komen we steeds dichter bij de nieuwe oogst periode en zien we dus dat de prijzen dichter bij elkaar komen, ondanks dat dit niet betekend dat er ook voor die niveaus aan oude oogst te krijgen is. Deze krapte heeft ook zo zijn effecten op de Zonneschrootmarkt, welke ook met krapte te maken heeft aan de voorkant. Het is dan ook af te wachten wat er gebeurd met de prijzen van beide producten als de nieuwe oogst raapschroot arriveert.
Belangrijk is nog steeds ruim op tijd de bestellingen door te geven, zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren.
Bijproducten blijven in rustig vaarwater
Over de bijproducten is momenteel vrijwel geen nieuws te berichten. De prijzen zijn stabiel en ook is er weinig meer te lezen over een mogelijke droogte waar eerder wel over gesproken werd.
Bron: Agrifirm