Loonbedrijf Kennes uit het Brabantse Strijbeek/Bavel wil met de aanschaf van de nieuwste zelfrijdende Agrifac Condor V-veldspuit alles uit gewasbescherming halen. Of eigenlijk zo weinig mogelijk. Dankzij luchtondersteuning komt hij op een driftreductie van 97,5 procent. Eigenaar Karel Kennes spreekt van een toekomstgerichte investering. “Met de Condor ga ik ook bladbemesting toedienen. Daar gaan we meer en meer naar toe.”
Het Brabantse loonbedrijf heeft veel ervaring met spuitwerk en heeft altijd gekozen voor moderne spuittechnieken. De laatste investering was in 2013. Die Condor is ingeruild voor de nieuwste generatie van de Agrifac-veldspuit. De Condor V heeft een tankinhoud van vijfduizend liter en is uitgerust met een 33 meter AirflowPlus-boom die 97,5 procent driftreductie. “De werkbreedte van onze oude veldspuit was ook 33 meter. Dat is een maatvoering die uitstekend past bij onze klanten.”
Stabiliteit van de veldspuit en balans van de boom
Als één van de grootste pluspunten benoemt Karel Kennes de stabiliteit van de veldspuit en de balans van de boom. Agrifac zorgt met het gepatenteerde StabiloPlus-onderstel voor een gelijkmatige gewichtsverdeling over de vier wielen, wat de verdeling van de middelen ten goede komt. Door de maanvormige ophanging, het zogenoemde BalancePlus, wordt de boom in balans gehouden. “De balans is goud. Eigenlijk hoeft ik nooit naar de boom te kijken om de juiste balans te zoeken. De strakke ophanging is een enorm pluspunt, waarmee we ook een strak spuitbeeld krijgen. We hebben gekozen voor de pulserende doppen die op een onderlinge afstand van 25 centimeter zitten. De techniek heeft een vaste luchtdruk. Als ik die in de cabine op 2,5 bar zet, dan is die daadwerkelijk 2,5 bar. Ook aan het einde van de boom.”
PBS-luchtdrukwisselsysteem
Kennes heeft de Condor uit laten voeren met een PBS-luchtdrukwisselsysteem om snel en eenvoudig de bandendruk aan te passen. Onder de veldspuit liggen de speciaal ontwikkelde Michelin Spraybib VF-banden (420/95R50). “Met een bodemvrijheid van 1.25 meter en een spoor breedte van 1.50 tot 2.25 meter kan ik zowel over de rijpaden en heb ik minimale druk bij een bespuiting op een weiland.” De veldspuit is door Kraakman uitgevoerd met gps (van John Deere) zodat Kennes ook taakkaarten kan inzetten. Door nog preciezer uit te rijden, moeten verliezen verder worden beperkt. “De mogelijkheden ga ik deze zomer nog verder op mijn gemak bekijken.”
Bladbemesting steeds belangrijker
De inzet van de veldspuit ziet Karel Kennes steeds meer verschuiven. Maakten klanten voorheen vooral gebruik van de diensten van de loonwerker met het oog op onkruidbestrijding, inmiddels wordt de inzet van bladbemestering steeds belangrijker. “De verdeling is nu zo’n beetje fifty-fifty.” Met de geavanceerde mogelijkheden op de Condor V kan Kennes nog precies bladbemesting toedienen. “Ik verwacht dat ook steeds meer te doen. Je wilt op het juiste moment de juiste voedingsstoffen geven, met de minste verliezen. Er is gewoon geen betere manier door dit met een zelfrijdende veldspuit te doen”, is de ervaring van de Brabantse loonwerker. “Als je op het goede moment de plant als Mais bijvoorbeeld tien kilo ureum kunt geven, dan zie het gewas opbeuren. Door die meststoffen op het blad toe te dienen beperk je de verliezen en worden de voedingstoffen direct opgenomen. Uiteindelijk zorgt dit ook voor een robuust gewas, die beter bestand is tegen stressfactoren. Daarmee voorkom je wellicht ook weer spuitrondes in de toekomst”
Hij verwacht dat de grootste potentie in de bestaande klantenkring zit. “Zelf spuiten is vaak te duur, daarom wordt de loonwerker ingeschakeld. Door de inzet van de Condor voor bladbemesting halen we alles uit deze machine wat er in zit. We besparen zoveel mogelijk op middelengebruik, waardoor we ook een antwoord hebben voor vragen in de toekomst, met name met het oog op de uitdagingen die wij als landbouw richting 2030.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Loonbedrijf Kennes
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker. Ga naar deloonwerker.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.