Met name granen laten erg weinig stikstof (N) achter. En bovendien is er voor de vertering van stro en stoppelresten N nodig. Daar is een stikstofgift dus echt nodig om te voorkomen dat het stro te veel N gaat vragen.
Is een startgift niet toegestaan? Zoals bijvoorbeeld in de biologische akkerbouw. Werk dan de stoppelresten van het stro zo min mogelijk in, maar laat het oppervlakkig liggen. Dan kan het ontkiemende zaad de resterende N snel opnemen, voordat het naar de strovertering gaat.
Vlinderbloemigen toevoegen
Toevoegen van een vlinderbloemige aan de groenbemesters kan ook nog voor wat extra N zorgen. Dat hangt in de eerste plaats van het hoofdgewas af en hoeveel N deze nog in de bouwvoor achtergelaten zal hebben. Bovengronds ziet het er mooi uit maar te veel stikstof gaat ten koste van de beworteling en dat is jammer. ‘Er loopt bij Agrifirm momenteel een pilot met de toepassing van BlueN als mogelijke aanvulling op de N-behoefte van groenbemesters’.
Regelgeving
Een startgift N is alleen toegestaan bij zaai vóór 15 september. Voor een niet-vlinderbloemige groenbemester is de norm op klei en veen 60kg/ha en op zand en loss 50kg/ha. Op zand en löss gronden mag deze norm alleen toegepast zijn na graan, koolzaad, zomerpeen, blauwmaanzaad, karwij en vlas. Na een ander hoofdgewas mag op zand en löss maar 50 procent van deze stikstofgebruiksnorm ingezet zijn.
Bron: Agrifirm