Een groeiend aantal telers gebruikt adjuvanten in combinatie met gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij komt er steeds meer bewustwording rondom waterkwaliteit. Zeker in gebieden waar men gebruik maakt van water met een hoge pH-waarde of hard water. Bij gewasbeschermingsleverancier Nufarm in Capelle aan den IJssel gebruiken ze de ervaringen vanuit de akkerbouw en tuinbouw om boeren en tuinders te helpen bij het conditioneren van het water.
Optimaliseren waterkwaliteit
Ronny Traas van Nufarm Nederland legt uit wat precies de link is met de tuinbouwsector. “De tuinbouw is al heel lang bezig met het optimaliseren van de waterkwaliteit. Schoon water is, zeker richting de toekomst, een luxe waar we niet dagelijks bij stilstaan. Om het uitgangswater voor de spuitoplossing zo stabiel en uniform mogelijk te krijgen voor iedere bespuiting is de conditionering van water noodzakelijk!”
Effectiviteit
Vanuit jarenlange ervaring in meerdere sectoren is naar voren gekomen dat sturing op pH-waarde en hardheid het verschil kan maken. “De pHwaarde en de hardheid van het water zijn bepalende factoren, die bijvoorbeeld bij het spuiten tegen Phytophthora het verschil kunnen maken als het draait om de effectiviteit van de bespuiting”, zo licht Traas toe. “In de tuinbouw denkt men al jaren zo, in de landbouw moet dat idee nog landen.”
Nufarm heeft het middel X-Change in haar assortiment. X-Change conditioneert het water door zowel de pH-waarde en de hardheid te stabiliseren. Traas, “X-Change buffert het uitgangswater voordat er een reactie kan plaatsvinden met het gewasbeschermingsmiddel. Voeg daarom altijd eerst X-Change toe aan het water en daarna het gewasbeschermingsmiddel. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de H+, Ca2+ en Mg2+ ionen niet meer reageren met de actieve stof van het gewasbeschermingsmiddel. De dosering van X-Change is afhankelijk van het water. Hoe hard is het water? Hoe hoog is de pH? Meten is weten in dit geval!”
Succesratio
Traas vervolgt: “X-Change beïnvloedt dus als adjuvant de kwaliteit van het water. Dit water is de basis van iedere bespuiting. Door het water positief te beïnvloeden kan dit een positieve uitwerking hebben op het resultaat van de bespuiting. De gevoeligheid van de pH-waarde en de hardheid van het water verschilt per actieve stof. Binden van de actieve stof aan kationen kan bij iedere bespuiting in de tank al voorkomen worden. Door X-Change toe te voegen voorkom je dit risico, er is dan wél een maximale benutting van de actieve stof uit het middel mogelijk.”
Simpele hulpmiddelen
“Helaas, zien we nog altijd dat er te weinig metingen van het uitgangswater gedaan worden”, Volgens de Nufarm-adviseur begint het ook hier bij het aloude meten is weten. “Ik ken geen enkele akkerbouwer die een monster neemt om die vervolgens naar een laboratorium te brengen. Wij zien dat telers toegankelijke manieren zoeken om te meten. Een simpele pH-meter geeft al zoveel inzichten. Algemeen verkrijgbare test-strips op °dH (Duitse hardheid) zorgt voor bewustwording van de hardheid van het water. We zien dat we telers met dergelijke simpele hulpmiddelen inzichten geven en het de teleurstelling rondom resultaten van toepassingen kan verkleinen. Op de Nufarm website vind je een instructie kaart waarop de uitleg staat hoe men eenvoudig kan vaststellen wat de hardheid van het water is.”
Ook in het verlengde van driftbeperking en doppenkeuze is een hernieuwde focus op waterkwaliteit bij de telers gewenst, zo stelt Traas. “Het wordt dan een optelsom, als de verdeling niet optimaal is en de druppel kwalitatief ook niet goed is, dan ga je wel tegenvallende resultaten krijgen. Er is wel veel aandacht voor het druppelspectrum, maar wellicht nog te weinig voor de waterkwaliteit. Er zijn zeker al diverse telers bezig om de conditionering van het water op peil te brengen, maar er valt op dit punt zeker nog een inhaalslag te maken om ook op deze manier de teelt verder te optimaliseren.”
Meer informatie
Meer informatie over X-change?
W: www.nufarm.com/nl/
E: info@nufarm.com