Voor de derde week op rij telden onderzoekers van WUR trips en natuurlijke vijanden in uien op 6 akkerbouwbedrijven in Noord-Holland. Onderzoekers werken samen met de akkerbouwers aan een onderzoek naar de bijdrage van akkerranden aan natuurlijke plaagbestrijding in ui.
Het onderzoek is onderdeel van het project FAB+, dat de inzet van natuurlijke plaagbestrijders probeert te verbeteren in verschillende teelten.
Effect op plaagdruk
Zo is er een mengsel met veel schermbloemigen en boekweit ingezaaid. En om te zien of en hoeveel de rand een effect heeft op de plaagdruk, wordt er op verschillende afstanden van de rand geteld. Daarnaast worden de bodem predatoren drie keer in het seizoen bemonsterd met potvallen en verspreid over de akker.
Nog weinig trips aanwezig
Op dit moment zijn er nog niet veel trips aanwezig in de uien. Maar de trips ontwikkelen zich waarschijnlijk binnen enkele weken. De verwachting is dat de natuurlijke vijanden snel zullen volgen. De randen kenden een moeizame start dit seizoen vanwege de droogte. Hopelijk krijgen ze nog wat tijd en regen, voordat de natuurlijke vijanden hun werk moeten gaan doen.
Hoewel de natuurlijke vijanden nog niet aan het werk hoeven tegen de trips, heeft een van de akkerbouwers, de heer Lont, al wel gezien dat ze optraden tegen bladluis. Hij maakte de onderstaande foto’s van uienplanten met daarin veel luis. Vier dagen later vond hij op datzelfde perceel veel larven van lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes eten zo’n 100 bladluizen per dag. Andere natuurlijke vijanden van trips zijn onder andere de larven van de groene gaasvlieg, roofmijten, spinnen, roofwantsen en larven van zweefvliegen.
Insecten en plaagebestrijding
Akkerbouwer Lont raakt steeds meer geïnteresseerd in wat insecten kunnen doen in plaagbestrijding. “Het is spannend, want je moet even wachten – en dat is een risico – maar het kan voor je gaan werken. Ik kijk nu regelmatig in het gewas wat er gebeurt en welke insecten er te vinden zijn. Er is nog veel te leren, want dit heb ik niet geleerd op de landbouwschool. Ik had het niet verwacht, maar ik vind het nog leuk ook om er op deze manier mee bezig te zijn.”
Binnen het project wordt ook onderzoek gedaan naar bladluis en natuurlijke vijanden in aardappels in Noord-Holland. Deze tellingen worden op andere momenten uitgevoerd. Aan het eind van het seizoen delen we graag met de uitkomsten van de proeven.
Over het project
Het project FAB+ is een samenwerking van verschillende partijen (WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Suiker Unie, Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland) dat de inzet van natuurlijke plaagbestrijders proberen te verbeteren in verschillende teelten (aardappels, uien, appels, peren, lelies en suikerbieten). LTO Noord is hierin de trekker van de pilot akkerbouwgewassen, waarin ingezet wordt op het delen van bestaande kennis en verzamelen van nieuwe kennis door experimenten in aardappels en uien. Het overkoepelend doel van de verschillende pilots is om een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen voor boeren en tuinders voor de inzet van natuurlijke plaagbestrijders.
Bron: LTO Noord