De koers euro/dollar is gestegen tot 1.095 op het moment van schrijven. De afgelopen twee weken schommelde de koers tussen de 1.065 en 1.095, maar de echte beweging omhoog kwam eigenlijk pas op 15 juni door de beslissingen rond de rentes.
De stijgende Euro compenseert de koopkracht voor de gestegen grondstof prijzen welke verhandeld zijn in Dollars.
Rente verhogingen, verlaging en pauze
De FED heeft woensdag 14 juni bekend gemaakt de rente verhogingen momenteel te pauzeren. Daarbij hebben zij aangegeven te willen wachten op de ontwikkelingen in de economie voordat er mogelijk nieuwe rente verhogingen volgen. Dit was geheel in lijn der verwachting van de investeerders, echter ging de beurs omlaag door de duidelijke taal van Jerome Powell over de verwachte voortzetting van rente verhogingen in de nabije toekomst.
China daarentegen, heeft aangegeven de rente wat te verlagen om de teruglopende industriële productie en retail verkoop cijfers wat te stimuleren. En uiteraard stimuleert dit ook de positie van China als koper van grondstoffen. Japan heeft besloten niets te veranderen aan de ultra lage rente. Deze stimulans van China en Japan resulteerden in een positief resultaat voor de Aziatische beurzen. De ECB heeft donderdag 15 juni de rente verhoogd met 0,25 procent, exact volgens de verwachting. Christine Lagarde heeft ook laten weten dat de rente verhogingen nog door zullen gaan omdat het doel (onbekend) nog niet is bereikt. Kortom, duidelijke taal van zowel de VS als de EU, terwijl China en Japan de economie proberen te stimuleren.
Granen stijgen
De granenmarkt is volatiel nu de oogst periode, weersverwachtingen en geopolitiek elk een eigen druk uitoefenen. Gerst oude oogst is nagenoeg niet te verkrijgen, en het is dus ook wachten tot de nieuwe oogst beschikbaar is, de verwachting hier van ligt rond eind juni. Tarwe is goed beschikbaar maar de prijsbewegingen hebben voornamelijk een geopolitieke ondertoon en een angst voor droogte in de weersvoorspellingen. Ook mais is ondervindt druk van de weersverwachtingen welke momenteel droog zijn en de dreigingen van Rusland om de graan corridor niet te verlengen. Wel is de verwachting dat Zuid-Amerika een grote oogst zal laten zien.
Eiwitten volatiliteit
Eiwitten zijn flink in beweging. Soja is momenteel in de ban van de weermarkt, maar laat momenteel dalende prijzen zien. We kunnen volatiliteit verwachten op basis van de berichtgeving over de weersomstandigheden in de VS. Raap is weer ontzettend krap aan de voorkant en bijna niet te leveren, en laat dus ook flinke prijs sprongen zien omhoog. Dit is typisch een grote vraag naar oude oogst welke moeilijk meer te leveren is, terwijl we nog moeten wachten op de nieuwe oogst. De maand Juli zal dus krap kunnen worden terwijl de termijn daarna aanzienlijk beter geprijsd is door de te verwachten beschikbare nieuwe oogst. Raap op termijn is dus ook lichtjes gestegen, maar het is vooral afwachten wanneer de oogst zal arriveren. Belangrijk is dus ruim op tijd de bestellingen door te geven zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren.
Zonneschroot HP is bijzonder slecht tot niet te verkrijgen en staat prijs technisch dus ook flink onder druk. Zonneschroot MP is wel goed te verkrijgen en heeft daardoor ook een aantrekkelijkere prijs om mee te rekenen. Ook de Zonneschroot LP zal naar verwachting weer beter beschikbaar zijn voor de tweede helft van juni.
Bijproducten: droogte en een vertraagde boot
De bijproducten zijn in beweging. Bietenpulp is gestegen door de droogte verwachting in Noord Europa. Ook tarwegries is mee gestegen met de Matif op basis van de droogte verwachting en nog wat extra door de slecht draaiende molens omdat de vraag naar bloem momenteel tegen valt. Sojahullen op termijn zijn interessant maar de voorkant is krap door een vertraagde boot. Palmpit is momenteel stabiel in prijs.
Bron: Agrifirm