Hoofdfoto: Akkerbouwer Jelle Lukema (links) samen met Stephan de Munnik, technisch adviseur bij Tolsma-Grisnich (rechts) bij de MV09 sorteermachine
Jelle Jukema is geboren en getogen in het Friese Sexbierum, waar hij zich de laatste jaren vooral geconcentreerd heeft op pootgoedteelt, suikerbieten en wintertarwe omdat de zeventig hectare grond van de akkerbouwer in Noord-Friesland het meest geschikt is voor die teelten. Eenmaal geoogst gaat het pootgoed in de bewaring bij Jukema op het erf. Bij het uitleveren maakt de pootgoedteler gebruik van de MV09 sorteermachine van Tolsma-Grisnich uit Emmeloord.
De MV09 bestaat uit vijf onafhankelijk aangedreven en verstelbare sorteerdekken die door Tolsma-Grisnich in de markt is gezet om middelgrote telers een betaalbaar en onderhoudsarm alternatief te bieden voor de industriële sorteermachines. De MV09-13 is volledig nieuw ontworpen en laat de oude aandrijfsystemen van schudsorteertechniek ver achter zich. De MV09 staat bekend om zijn hoge sorteercapaciteit en nauwkeurige maatsortering. De MV09 staat nu voor het derde jaar bij Jukema en wordt ook dit jaar weer gebruikt om zijn circa twintig hectare poters te verwerken: “Het is een prachtige machine met een heel eenvoudige sorteerlijn. De zeef blijft altijd mooi schoon en het is een simpele gebruiksvriendelijke lijn die altijd strak in maat blijft zitten. Ideaal voor een boer die onder de veertig hectare teelt.”
Een opmerkelijke feature is het puntlassysteem dat is toegepast bij de zeven die in de MV09 zitten
Puntlassysteem
Een opmerkelijke feature is het puntlassysteem dat is toegepast bij de zeven: “De meeste zeven zijn geweven en als een aardappel op een kruispunt ligt, dan blijft die liggen. Door de kruisingen op elkaar te lassen zoekt die het laagste punt. Door de zwaartekracht valt de aardappel er dan eerder in. Dat is een groot voordeel van deze machine: de aardappel valt er altijd in!”
“Grote nauwkeurigheid bij de maatsortering”
Dat principe is redelijk uniek, vooral bij de wat kleinere sorteermachines. Stephan de Munnik, technisch adviseur bij Tolsma-Grisnich: “Dit is voor bepaalde telers een argument om voor deze sorteermachine te kiezen, maar de meeste akkerbouwers kiezen voor de MV09 vanwege de grote nauwkeurigheid bij de maatsortering. Daarnaast is de machine bijzonder stil: weinig tot geen geluidsoverlast tijdens het uitsorteren, hij is rustig, stabiel en de MV09 is verplaatsbaar waardoor hij heel erg flexibel te gebruiken is.”
Ook geschikt voor uien
De MV09 haalt langzaam maar zeker zijn grotere broer, de MV13, in. En dat is volgens De Munnik vooral te danken aan de unieke eigenschappen van de sorteermachine: “Bij een vlak sorteerdek is de precisie maximaal, elk dek beschikt daarnaast over een eigen zeefreiniger die ervoor zorgt dat de MV09 momenteel bijna net zo goed in de markt ligt als de MV13. Voor het sorteren van uien kunnen de sorteerdekken scheef gezet worden: een ui moet er sneller overheen anders verliest die zijn schil. Door het zeefdek schuin te zetten krijgt het product meer voorwaartse snelheid en neemt de sorteercapaciteit toe. Hij is dus zowel voor de aardappelen (pootgoed en tafelaardappelen) als uienteler zeer geschikt.”
Degelijk gebouwd
Jukema is ook zeer content met de Tolsma-Grisnich-sorteer stand alone-unit met een eigen besturing en schakelkast waar enkel een aan- en afvoerband aan toegevoegd hoeft te worden: “Hij levert goed werk af en het is een relatief goedkope machine waarmee je gemakkelijk veel tonnen in de maat kunt draaien. We hebben nauwelijks last van stof in de schuur, omdat hij rustig draait. We kunnen er een koe aan vastbinden en nog blijft die draaien. Zo degelijk is hij gebouwd. De installatie stond binnen een middag en we hebben in de afgelopen drie jaar nog nooit problemen gehad.”
Modulair systeem
De Fontane-poters komen volgens Jukema erg goed uit de bewaring, alleen laat het droge warme seizoen van 2018 wel zijn sporen na als het gaat om schurft. “Maar daar kunnen we niks aan doen. De aardappelen hebben totaal geen rooibeschadigingen en ook bij het uitsorteren blijft de poter goed intact. En dat terwijl het helemaal geen peperdure installatie is. Bovendien is deze sorteermachine gemakkelijk uit te bouwen met een bunker of iets dergelijks. Met deze lijn kunnen we alle kanten op, nu en in de toekomst als we willen uitbouwen bij een areaalvergroting of als we willen overstappen op elektronisch uitlezen.”