Eerste schattingen van de landbouw prijsindexcijfers voor 2022 geven aan dat ze aanzienlijk hoger waren dan in 2021 voor bijna alle hoofdproductcategorieën en voor belangrijke landbouw inputs.
Hogere prijzen
Er waren drie brede drijfveren voor hogere prijzen. De eerste was de verstoring van de mondiale landbouwmarkten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van granen, tarwe, maïs, oliehoudende zaden (met name zonnebloemen) en kunstmest. De tweede drijfveer was de wijdverspreide droogte. Die naar verwachting zal leiden tot verminderde opbrengsten van gewassen, waaronder voedergewassen zoals hooi dat is gebruikt als voer voor vee. De derde was andere inflatoire druk, niet in de laatste plaats de energiekosten toen maatregelen zijn genomen om de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen, hebben ook de energieprijzen opgedreven.
Prijsstijging
Uit gegevens van Eurostat blijkt dat de gemiddelde prijs van landbouwgoederen als geheel (output) in de EU tussen 2021 en 2022 met 24 procent is gestegen. De sterkste prijsstijgingen waren voor granen (+45%), eieren (+43%) en melk (+31%). Er waren inderdaad prijsstijgingen voor alle productgroepen, met uitzondering van fruit (-3%).
Er waren ook scherpe prijsstijgingen in de gemiddelde prijs van goederen en diensten die momenteel in de landbouw zijn geconsumeerd. Voor hetzelfde ‘mandje’ inputs was er een stijging van 30 procent ten opzichte van 2021. Binnen dit ‘mandje’ waren er forse prijsstijgingen voor meststoffen en bodemverbeteraars (+87 procent) en energie en smeermiddelen (+59 procent).
EU-prijsstijging
De prijzen voor granen, eieren en melk stegen in 2022 het hardst in respectievelijk Finland, Frankrijk en Letland Om de wijdverspreide aard van prijsstijgingen in de EU te illustreren, is de nadruk gelegd op granen, eieren en melk, de drie producten met de sterkste gemiddelde EU-prijsstijgingen in 2022.
De gemiddelde prijzen voor granen als geheel (een aggregaat dat zowel tarwe, gerst, maïs, rogge en haver als andere graansoorten omvat) zijn tussen 2021 en 2022 in alle EU-landen gestegen, variërend van +33% in zowel Oostenrijk als Nederland en +34% in Letland tot +67% in Hongarije en +70% in Finland.
De eierprijzen zijn tussen 2021 en 2022 ook gestegen in alle EU-landen, variërend van +6% in Luxemburg en +7% in zowel Cyprus als Griekenland tot +68% in Nederland, +74% in België en +76% in Frankrijk .
De droogte in de hele EU in 2022 verminderde de beschikbaarheid van vers gras als voer voor met name melkkoeien. In 2022 waren er melkprijsstijgingen in alle EU-landen, variërend van een relatief beperkte +3% in Cyprus (waar ook geitenmelk een belangrijk product is) en +9% in Malta tot ongeveer +50% in België, Litouwen, Hongarije en Letland.
Bron: Eurostat