De NAK meldt dat volgens de huidige regelgeving de teelt van aardappelen mogelijk is volgens een vruchtwisseling van tenminste 1:3. In een aantal gevallen kan voor de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen een ontheffing zijn verkregen.
Hieronder zijn de mogelijkheden voor ontheffing beschreven.
Oud grasland
Als een perceel ten minste acht jaar aaneengesloten in gras heeft gelegen, bestaat de mogelijkheid direct na het scheuren twee jaar achtereen aardappelen te telen.
Ruilverkaveling
In ruilverkavelingsgebieden kan veelal in de nieuw situatie, bij het opzetten van een nieuw bouwplan, geen rekening zijn gehouden met de oude perceelsindeling. Dit betekent dat bij de indeling van de aardappelteelt in het kader van de vruchtwisselingsvoorschriften niet altijd rekening kan zijn gehouden met voorafgaande aardappelteelten. De ontheffingsmogelijkheid biedt de gelegenheid om een goed bouwplan op te zetten na de toedeling van nieuwe percelen.
Herindeling
Hieronder is verstaan een wijziging in de percelen, waardoor een nieuw bouwplan opgesteld moet zijn en waarbij niet altijd rekening kan zijn gehouden met de voorgaande aardappelteelten. De reden van wijziging van de perceelsindeling kan zijn:
- bedrijfsvergroting
- verkleining door bijvoorbeeld aan- of verkoop van grond
- overname van een bedrijf
- wegenaanleg
- dempen of aanleggen van sloten, kavelpaden en dergelijke
Bijzondere situaties
Hieronder wordt onder andere verstaan:
- proefvelden waarvoor een 1:1 of 1:2 teelt noodzakelijk of nauwelijks te vermijden is
- jonge of in te planten boomgaarden. Voor grond waarop in het najaar 2023 of voorjaar 2024 vruchtbomen worden ingeplant of voor een zich sluitende boomgaard is het mogelijk om éénmaal een aardappelteelt uit te oefenen in een nauwere vruchtwisseling middels deze ontheffing;
- onttrekking aan agrarisch gebruik.
- als een perceel ten minste acht jaar aaneengesloten als boomgaard in gebruik is geweest, bestaat de mogelijkheid om direct na het rooien twee jaar achtereen aardappelen te telen.
- aardappel als lokgewas. Ontheffing kan zijn verkregen voor 1:1 en 1:2 teelt.
Meer informatie
Voor de tarieven en de exacte voorwaarden om voor een ontheffing op basis van één van bovenstaande gevallen in aanmerking te komen kunt u kijken op de website van de NAK. Hier vindt u ook het aanvraagformulier voor het aanvragen van een ontheffing.
Bron: NAK