Onlangs is de reactietermijn van de consultatie over de winterteelten en vanggewassen gesloten. Vanzelfsprekend heeft LTO Nederland namens haar leden ook inbreng geleverd. Ondanks dat LNV eerdere inbreng voor de gewaslijsten vanuit de sector en keten heeft overgenomen, blijken er nog verschillende gewassen te ontbreken. Met de consultatie wordt wederom pijnlijk duidelijk welke beperkingen kalenderlandbouw met zich meebrengt.
De gewaslijsten waarover de consultatie gaat, zijn opgesteld in het kader van het 7e Actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (APN), die het verbeteren van de waterkwaliteit als doel heeft. Het op tijd toepassen van vanggewassen op zand- en lössgronden is één van de genoemde maatregelen in het APN. Wanneer een vanggewas later dan 1 oktober wordt ingezaaid zal er gekort worden op de stikstofgebruiksnorm. Winterteelten zijn hierop een uitzondering, omdat voor sommige teelten het toepassen van een vanggewas onmogelijk is (doordat de teelt in de winter op het land staat). In het huidige voorstel van het ministerie worden een aantal belangrijke teelten gemist, zoals consumptieaardappelen, cichorei, sla, bleekselderij, witlofpennen en rode bieten. Deze maatregelen zijn beoogd om per 1 januari 2023 in werking te treden.
Ontwerpregeling gewaslijsten
Op een later moment zal de gehele ontwerpregeling voor de gewaslijsten nog afzonderlijk worden opengesteld voor internetconsultatie. LTO Nederland heeft voor wat betreft de gewaslijsten inbreng geleverd uit naam van de verschillende vakgroepen, de regionale LTO-organisaties (LLTB, LTO Noord en ZLTO) en in afstemming met de aan LTO gelieerde sectororganisaties Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Glastuinbouw Nederland en BioHuis.
Kalenderlandbouw
Vóór 1 oktober oogsten is om meerdere redenen niet wenselijk én niet mogelijk. LTO Nederland benadrukt al lang de nadelige effecten van ‘kalenderlandbouw’. Door deze consultatie worden de beperkingen hiervan in relatie tot de praktijk weer pijnlijk duidelijk. Het juiste oogsttijdstip hangt immers af van o.a. de weeromstandigheden. Strikt op bepaalde datum oogsten terwijl de grond niet goed berijdbaar is, geeft verslechtering van de bodem. Daarnaast is de oogst niet in een enkele dag uit te voeren. Dit is een logistieke operatie waarbij rekening moet worden gehouden met de beschikbaarheid van oogstmachines, personeel, enzovoorts. De oogst duurt daarom vaak enkele weken tot maanden. Bovendien, indien een product geoogst kan worden voor 1 oktober is dat geen garantie dat de industrie dit ook kan verwerken.
Overgangsjaar
Herhaaldelijk heeft LTO Nederland met NAJK, NAV, POV, Cumela, BO Akkerbouw, NZO en Rabobank bij LNV aan de bel getrokken over het tijdig publiceren van de gewaslijsten voor het 7e APN. Immers, de invulling staat nog steeds niet vast en het tijdspad voor de implementatie is zeer kort. Ondernemers weten daardoor niet waar zij rekening mee moeten houden, terwijl het seizoen wel gewoon doorgaat. De sector- en ketenpartijen hebben daarom eerder al gepleit voor het aanwijzen van 2023 als overgangsjaar voor een aantal voorschriften van het 7e APN.
Bron: LTO Nederland