Vandaag berichtte de Financial Times over de voedselproductie in Europa, die door extreem weer en de oorlog in Oekraïne steeds verder onder druk staat. Hendrik Jan ten Cate, lid van de vakgroep akkerbouw en vollegrondsgroente ziet maar één oplossing: ‘’We hebben nieuwe veredelingstechnieken nodig, omdat er een groot gevaar is voor de voedselproductie in Europa.’’ Hij stelt dat als Europeanen in de toekomst Europees voedsel willen eten er moderne gewassen ontwikkeld moeten worden die beter bestand zijn tegen droogte en extreme hitte.
Regelgeving voor moderne veredelingstechnieken
LTO Nederland zet zich al jaren in voor betere regelgeving rondom moderne veredelingstechnieken, mits randvoorwaarden in het kader van transparantie en traceerbaarheid geborgd zijn. Moderne veredelingstechnieken kunnen namelijk niet enkel een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid, maar ook aan klimaatadaptie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw. De Europese wet- en regelgeving wat betreft moderne veredelingstechnieken is echter verouderd, iets wat de Europese Commissie vorig jaar april zelf ook vaststelde in een onderzoeksrapport.
Komende versoepelingen
De Europese Commissie heeft inmiddels toegezegd met een voorstel te komen die regelgeving voor bepaalde gentechnologieën zal versoepelen. Dit voorstel komt na een jaar waarin wijdverspreide droogte de oogsten in heel Europa bedreigde. De droogte én de oorlog in Oekraïne hebben, in combinatie met hoge energiekosten, de voedselprijzen opgedreven en voor tekorten gezorgd. Pekka Pesonen, secretaris-generaal van LTO’s Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca stelt dat de situatie hierdoor veranderd is: ‘’We moeten voldoende voedsel kunnen produceren. Om dit te realiseren moeten we gebruik maken van technologieën die ons tevens in staat stellen om ons aan te passen aan klimaatverandering zonder de biodiversiteit hierbij te bedreigen.’’
Bron: LTO