Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geeft aan dat het de komende maanden gaat controleren op lozingen van afvalwater na de behandeling van bloembollen. Met als doel om samen de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren.
Schoon oppervlaktewater
Het Hoogheemraadschap benadrukt het belang dat ondernemers duurzaam omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. Dit omdat deze het slootleven kunnen aantasten en de voedselketen verstoren. Het oppervlaktewater kan bijvoorbeeld verontreinigd raken door afspoeling van ontsmetinstallaties, onvoldoende driftarme spuitdoppen- en techniek of afstroming van percolaatwater van porriehopen.
Het Rijk toetst voortdurend de effectiviteit van maatregelen, ook die van het Activiteitenbesluit milieubeheer (Abm) waarin voorwaarden zijn opgenomen om het oppervlaktewater te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. Als de waterkwaliteit in sloten achterblijft kan dit gevolgen hebben voor de teeltvrije zone en de toegestane middelen. Met intreding van de Omgevingswet in 2023 zijn deze voorwaarden opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) en de Waterschapsverordening (Wv).
Juist gebruik en maatregelen
Het is van belang dat er bij de behandeling van de bloembollen en bloemknollen geen afstroming plaats kan vinden naar het oppervlaktewater. Maatregelen die dit voorkomen zijn: de ontsmetinstallatie beschermen tegen inregenen, porriehopen afdekken tegen vermenging met hemelwater en bij het planten voldoende teeltvrije zone aanhouden.
Ook is het verplicht om toegelaten driftreducerende spuitdoppen te gebruiken op de veldspuit en mogen, zelfs met een rugspuit, enkele middelen niet worden toegepast in het talud van de sloot.