Johan de Groene is akkerbouwer in Noordoostpolder en mede-eigenaar van De Groene Rutten. Op die laatste locatie wordt dagelijks met kisten gewerkt. Voor het kantelen van kisten bij verladen van winterpeen (leegstorten in stortbak), het kantelen van aardappelkisten en bij het leegkantelen van grondkisten maakt hij gebruikt van de kistenkantelaars van Mechatec: “Die zijn hier onmisbaar en worden eigenlijk voor alles gebruikt wat leeg moet.”
Er staan in totaal zeven kantelaars bij De Groene Rutten. De laatste drie werden bij Mechatec gekocht, omdat de merken waar voorheen mee gewerkt werd een hoop problemen gaven, vooral het afbreken van lagers zorgden er vaak voor dat het productieproces stilgelegd moest worden: “Daarom hebben we enkele jaren bewust gekozen voor een kwalitatief goede kantelaar. Het is zeker niet de goedkoopste, maar kwaliteit en continuïteit is voor ons heel belangrijk. Jaarlijks kantelen we heel veel kisten. Het is wel een keer een grotere uitgave, maar als je dan voor tien jaar klaar bent dan is dat ook wel wat waard. Als een machine drie keer per jaar stuk gaat, dan kost dat ook geld.”
Hydraulisch
In overleg met Henk Petter van Mechatec koos De Groene voor de optie om de kantelaar ook hydraulisch, automatisch te kantelen. “Dat scheelt ons veel tijd. Als je voor spoel- of CT-lijn staat, dan kan je hem ook met de afstandsbediening laten kantelen en hoeven onze heftruckchauffeurs niet met de lepels onder de kantelaar om de kist te legen.”
”Zelfs een zware kist met klevende klei wordt goed geleegd”
Ook tijdens het gebruik ervaart De Groene veel praktische voordelen: “Hij kantelt verder door dan andere merken. Zelfs een zware kist met klevende klei wordt goed geleegd. Je wil niet dat er nog een kluit in de hoek achterblijft, want daar heb je bij de volgende vulling weer last van. Dan moet die kist weer extra schoongemaakt worden en dat wil je natuurlijk niet. Dat houdt de boel alleen maar op.”
Teruglooppal
De Groene vervolgt: “Hij remt ook goed als de kist terugkomt. Als die met een vrije val terugkomt is dat slecht voor de kist en je kantelaar. De kist moet heel blijven.” Bij de mechanische kantelaar wordt ook gebruik gemaakt van een zogeheten ‘teruglooppal’. Henk Petter (Mechatec): “Dit is een pal waardoor de kantelaar blijft staan in gekiepte stand en de heftruck vrij is terwijl de kist leeg loopt. Als hij leeg is kiept de heftruck chauffeur hem verder en word de pal gelicht zodat het frame vrij, geremd terug kan. Onderin word de pal mechanisch weer geactiveerd. Het is ook uit te schakelen, hetgeen handig bij het lege kiepen van een halve volle kist.”
De kantelaar maakt in automaat altijd een tweede kantel beweging nadat de kist is teruggevallen op de bodemplaat, daardoor komt restmateriaal los en word product en grond via de bestaande lijn verwerkt. Petter: “Dat gaat volautomatisch, het kost je geen wachttijd en is dus zeer efficiënt.”
Duurzaam
Sowieso is de KK3000 (zoals de kantelaar officieel heet) een stuk duurzamer dan andere merken waarmee Johan de Groene in het verleden gewerkt heeft. Hij legt zelf uit waarom: “Deze nieuwste uitvoering is voorzien van tandwiel waar die overheen kantelt: “Het gewicht van de kist rust niet op de lagers, maar op het tandwiel. Andere merken rust het gewicht van de kist op de lagers. Deze houdt het alleen op zijn plek, dus het komt veel minder op je lagers aan en dat is een duidelijk voordeel.”
Onmisbaar element
Gebruiksvriendelijk en minder slijtdelen vormen de basis van het nieuwe ontwerp. “Simpel en effectief. Het is geen Hi-Tech machine, maar daar waren we ook niet naar op zoek. In feite is een kantelaar een simpele machine en die moet gewoon heel blijven. Voor een bedrijf als het onze is dit een noodzakelijk element: als je een kist goed leeg wil krijgen, dan heb je een betrouwbare kantelaar nodig en daarom kiezen wij voor de Mechatec KK3000.”