Water, fungiciden, insecticiden, bemesting, plantversterkers, rassen en onkruidbestrijding. De uitdagingen in de uienteelt zijn behoorlijk. Hoe bieden we het hoofd aan klimaatveranderingen, een schraler wordende middelenpakket en de stijgende prijzen? Op de landelijke Uiendag op Proefboerderij Rusthoeve op Colijnsplaat aankomende donderdag ligt de focus op de toekomst. Niet voor niets is er gekozen voor de ondertitel: ‘De ui in transitie’. Met een rondgang langs de verschillende proeven kan er kennis worden opgedaan en overgedragen.
Het samenwerkingsverband Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) is als stichting de organisator van de Uiendag. Op het initiatief van Proefboerderij Rusthoeve en Delphy wordt getracht onderzoek en advies onder één dag te bundelen en onderzoek ketengericht te benaderen. Op de Uiendag, in de vertrouwde opzet, liggen de schijnwerpers op de proeven die moeten helpen om een toekomstbestendig gewas te telen.
Robuuste ui
UIKC heeft zelf enkele proeven liggen waarbij de weerbaarheid van het gewas centraal staat. Hoe zorg je ervoor dat een ui gezond en vitaal kan groeien met minder invloed heeft van ziekten en minder last heeft van weersextremen? In opdracht van UIREKA heeft UIKC een proef aangelegd waarbij vlakvelds uien telen wordt vergeleken met het telen van uien op 75 centimeter ruggen en 1,50 meter bedden die 12 centimeter hoog liggen. De machine voor het maken van de verhoogde bedden zal ook op de Uiendag aanwezig zijn.
Onkruidbestrijding
Eén van de rondleidingen gaat donderdag langs de proefstroken met mechanische onkruidbestrijding. Gezien de herbiciden gereedschapskist steeds kleiner wordt, is dit jaar een proef aangelegd met de technieken van Steketee en Treffler. Hierin is met een camera gestuurde schoffelbalk en een wiedeg gewerkt. De juiste inzet en afstelling wordt tijdens de rondgang besproken.
Waterbeschikbaarheid
Een ander belangrijk thema is de beschikbaarheid van water. Er liggen diverse proeven zoals die van CZAV, van Iperen, UIREKA en Groot en Slot waarbij met druppelirrigatie/fertigatie water met een verhoogde EC wordt toegediend. Wat betekent dit voor de opbrengst? Ook liggen er proeven met fertigatie en wordt er verteld over de aansturing van druppelirrigatie.
In opdracht van UIREKA heeft UIKC ook voor het derde jaar een proefveld aangelegd met druppelirrigatie. Variatie in aantal slangen op bed van anderhalve meter, druppelafstand op de slang en de hoeveelheid water. Ook is er gebruik gemaakt van water met een hogere zoutconcentratie EC-4 om het effect op de groei van de ui te testen.
Nieuwe rassen en producten
Uiteraard is er ruim aandacht voor de rassen van verschillende veredelingsbedrijven en wordt er stilgestaan bij de producten voor bemesting, biostimulanten/plantversterkers, fungiciden en insecticiden.
Nieuw: Klimaat- en Energieplein
Naast het bezoek aan de proefvelden, rondgang in kleine groepjes – opgave via de website, is er een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan ‘Onion Plaza’ en het uienmechanisatieveld naast het proefveld. Nieuw is het Klimaat- en Energieplein. Daar zijn onder andere toepassingen te zien voor het opwekken van energie, zoals zonnepanelen, windmolens en de opslag van energie. Interessant is ook de overgang van diesel naar elektrisch of waterstof. Er worden ervaringen met de elektrisch werktuigdragers, trekkers en andere relevante technieken gedeeld. Ook wordt er tools gegeven over een passende aanpak op akkerbouwbedrijven.
Tekst en beeld: Martin de Vries