In de stoffige velden van het Waals-Brabantse Beauvechain zagen we witloofteler Patrick van Ingelgom bezig tijdens het zaaien van witloof. Hoewel ons gesprek begon terwijl hij de camera’s op zijn Kramer ProTronic proper moest maken, bleek al snel dat die camera’s net één van de sterkste punten van de elektrische zaaimachine vormen. “De camera’s en het snel en gemakkelijk kunnen aanpassen van de zaaidichtheid zijn ontegensprekelijk de troeven van deze machine. Er mee werken is gewoon luxe.”
Patrick van Ingelgom woont in het Vlaams-Brabantse Kampenhout, waar ook zijn witloofbedrijf gevestigd is. Toch treffen we hem met zijn zaaimachine van Kramer aan in het Waalse Beauvechain. “Hier is er veel meer ruimte en de grond is vooral beter geschikt. We hebben hier vooral leemgrond en dat is beter dan de zandleemgrond in Kampenhout omdat wij lange bewaring doen. Zo kunnen we heel het jaar witloof aanbieden aan onze klanten. Wortels die in leemgrond geteeld zijn, bewaren veel beter. En de kwaliteit is bovendien ook een stuk beter.”
Heel fijn zaaibed
Als je dan de juiste grond gevonden hebt, is het uiteraard ook belangrijk om onmiddellijk een goede start te maken vanaf het zaaien. “Enkele weken geleden zijn de ruggen getrokken”, vertelt van Ingelgom. “Vorig jaar stonden hier aardappelen en je ziet die er dus hier en daar opnieuw uitschieten. Die zijn samen met het onkruid bespoten zodat we met een proper perceel kunnen starten. Deze morgen hebben we dan de ruggen met een machine bewerkt om ze bovenaan te verkruimelen. Witloof moet namelijk in een heel fijn zaadbed gezaaid worden. En nu ben ik hier aan de slag met in de fronthef nog een machine om de ruggen te verkruimelen. Op dit perceel is dat eigenlijk niet nodig maar het houdt de tractor ook recht. Die machine hebben we zelf laten maken jaren geleden.”
Onmiddelijk overtuigd
Achter de tractor hangt de zaaimachine. Van Ingelgom koos een aantal jaren geleden voor een elektrische zaaimachine van de firma Kramer, een ProTronic Single W. Het is één van de mogelijke uitvoeringen van de bekende ProSeeder-machines. “Dit is nu het vierde seizoen dat we deze machine gebruiken”, aldus van Ingelgom. “Het is de eerste machine van Kramer, ervoor werkten we met een machine van een ander merk. Die machine hebben we trouwens nog steeds om in te zetten in noodgevallen, bijvoorbeeld als we weten dat het gaat regenen en we nog veel moeten zaaien.”
Van Ingelgom vertelt dat hij de Kramer ProTronic ontdekte tijdens de Agribex-beurs in Brussel. “De machine beviel me onmiddellijk. De machine die wij toen gebruikten, heeft één punt en daar hangt de hele zaaitrein aan vast, ook met de wielen. Op de hellingen gaat die soms scheef hangen. Bij de machine van Kramer zijn er twee aanpikpunten. Vooraan een punt waar hij scharniert en achteraan een punt waar de zaaiwagen vastgehouden wordt. Dit zorgt ervoor dat de machine veel minder scheef gaat wegtrekken. Maar vooral de camera’s maken een enorm verschil. Als je dat eenmaal gewend bent, kan je het niet meer missen. Je ziet anders niets van het zaaien, je weet gewoon niet wat er gebeurt achteraan in die zaaimachine. Er is wel eens een schuifje dat niet draait of er geraakt iets verstopt. Dat zie je nu.” Als er veel stof is, moeten de camera’s wel regelmatig proper gemaakt worden om een goed zicht te blijven hebben.
Niet meer rijdend uitstappen
“Als ik vroeger van variëteit veranderde, moest ik telkens uitstappen. Ik liet de tractor dan aan een trage snelheid rijden en wandelde er achteraan om te kijken of alles goed draaide. Dat kan nu niet meer want als je rechtstaat valt de tractor stil. Dat is uit veiligheidsoverwegingen. En terecht want het was ook onveilig. Je stapte immers telkens op een rijdende tractor. En een tweede man was uiteraard niet beschikbaar. Nu kan ik alles goed volgen vanuit de cabine. Een nadeel is misschien dat de camera achteraan staat en dat ik dus nog steeds wat moet draaien. De reden is dat hij verbonden is aan een kabel. Maar je krijgt ook alarmen als iets niet werkt, dus je moet ook niet voortdurend op die camera kijken.”
Aansturing
Van Ingelgom is nog steeds zeer tevreden over zijn aankoop van vier jaar geleden. “Naargelang de grond zaai je witloof dikker of dunner. Hier is het bijvoorbeeld mooie zwarte lichte leemgrond en zaai ik minder dik. Als we meer naar de kleigrond gaan, krijgen we een moeilijkere opkomst en zaaien we dikker. En dat kan ik dankzij deze machine vanuit de cabine aanpassen zonder een tandwiel te moeten veranderen. Ik mis nog wel een handige manier om die zaaidichtheid in te stellen, bijvoorbeeld door te kunnen scrollen op je scherm. Nu moet je nog te veel schermen oproepen, dat zijn gewoon te veel handelingen.”
Ook over de aansturing is de witloofteler tevreden. “Er wordt de laatste jaren erg veel gewerkt met een sideshift. Wij hebben dat liever niet want wij hebben daar ons eigen idee over. Wij werken Ook over de aansturing is de witloofteler tevreden. “Er wordt de laatste jaren erg veel gewerkt met een sideshift. Wij hebben dat liever niet want wij hebben daar ons eigen idee over. Wij werken schakelen, heeft hij te veel werk om die fout te herstellen.
Witlof zaaien
Van Ingelgom zaait enkel witloof met deze machine. “Je kan er uiteraard ook andere gewassen mee zaaien, denk maar aan uien, maar dan moet je wel een andere neus steken. Witloof zaai je namelijk heel ondiep. En je moet wel wat hectares doen om de machine te laten renderen. Maar wij komen jaarlijks aan zo’n vijftig hectare, dus dan loont de investering zeker. Wij kochten deze machine via onze lokale dealer maar hadden ook contact met de firma Kramer zelf. Ik wilde toen graag een dealer die dichtbij zit maar nu blijkt dat we eigenlijk vooral contact hebben met de firma in Nederland. En dat loopt erg vlot, de vertegenwoordiger van Kramer komt regelmatig eens tot bij ons. Een fijne samenwerking dus.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Seppe Deckx