De gebieden waar een beregeningsverbod uit oppervlaktewater geldt voor aardappelen, zijn dit jaar weer kleiner geworden. De NVWA stelt dit beregeningsverbod in voor gebieden waar de bruinrotbacterie in het oppervlaktewater is aangetroffen.
Het beregenen van percelen neemt sterk toe. In geval de bruinrotbacterie in een watermonster is aangetroffen, bakent de NVWA een gebied af. Daarbij is ook gebruik gemaakt van informatie van de waterschappen over stroomrichtingen en afwatering. Binnen het gebied geldt dan ook een verbod op het gebruik van oppervlaktewater ten behoeve van de teelt van aardappelen.
Bruinrotbacterie in verbodsgebieden
Op verzoek van vakgroep en aardappelsectoren, deed de NVWA onderzoek naar de aanwezigheid en verspreiding van de bruinrotbacterie binnen de verbodsgebieden. Aan de hand van de resultaten zijn de gebieden jaarlijks geactualiseerd. Daardoor zijn sommige gebieden waar een beregeningsverbod geldt voor consumptie- en zetmeelaardappelen de afgelopen jaren kleiner geworden. De gebieden liggen verspreid over Nederland.
Beregeningsverbod pootgoedteelt
Voor NAK-pootgoedteelt, ATR- en TBM-vermeerdering geldt daarnaast landelijk een beregeningsverbod met oppervlaktewater en daaraan is niet getornd. Het is zeer belangrijk dat deze teelten op geen enkele wijze in contact komen met oppervlaktewater. Bij overtreding van het verbod, mogen de aardappelen niet meer als pootaardappelen zijn gebruikt of in het verkeer zijn gebracht. Om die reden dienen telers goed te letten op de afstelling van beregeningsapparatuur op belendende (gewas)percelen, zodat overwaaien en overstroming wordt voorkomen.
Bron: ZLTO