Een schoffelmachine die overal uit de voeten kan, of het nu gaat om pompoenen of kruiden. Het was voor Fred Willemsen van Pure Origine uit Grubbenvorst de belangrijkste motivatie voor de keuze voor de Garford Inrow. Een machine die je moet leren kennen, maar er wel voor zorgt dat je op de rij tot aan de plant onkruid aan kunt pakken. “In bio geldt dat op iedere millimeter die je niet schoffelt onkruid komt. Tussen de rij is dus eigenlijk geen schoffelen.”
De Inrow is een geavanceerde machine die het mogelijk maakt om tussen en in de rijen te schoffelen. Met camerabeelden wordt een analyse gemaakt van de positie van de individuele plant. De machine wordt dus zo nauwkeurig over de gewasrijen gestuurd en de individuele roterende schoffelbladen gesynchroniseerd met de locatie van elk afzonderlijke plant. De Inrow heeft een roterende schoffel met halve maanprofiel, speciaal ontworpen om tussen en rondom de plant te schoffelen terwijl die om zijn as roteert. “Dit geeft mij de nauwkeurigheid waar ik naar op zoek ben in mijn teelten”, vertelt Fred Willemsen. “De camera kan tweehonderd kleuren herkennen en ziet daarom de diversiteit in de rij.”
Biologische kwekerij
Pure Origine is een biologische kwekerij. Het pakket aan gewassen is enorm uitgebreid. “We trekken witlof, verbouwen aardappelen, kruiden, boerenkool, Chinese kool, paksoi, diverse slasoorten, spinazie, babyleaf, butternut, pompoenen, rode en witte kool en telen grasklaver voor de vruchtwisseling”, somt Willemsen op. “De afzetmarkt is klein en regel ik zelf. We hebben veel vaste klanten, eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Naast horeca en winkels gaat het ook om bijvoorbeeld sappersen en snijbedrijven.”
Het kweekbedrijf is tien jaar geleden gekocht toen Willemsen en zijn broers ieder een eigen weg gingen. “De kwekerij is niet groot qua hectares misschien, maar je bent klantgericht bezig. In mijn ogen ben je dan echt een teler. Met al z’n ups en downs natuurlijk, maar de klantenbinding heb ik echt.” Puur Origine bestaat uit een vast team van tien mensen, in de zomer aangevuld met uitzendkrachten.
Machine allround toepasbaar
“Ik wil niet dat mijn machinepark bepaalt wat ik moet telen”, motiveert Willemsen de aanschaf van de Garford in 2019. Puur Origine was daarmee één van de eersten met een Inrow in Nederland. Met een keur aan verschillende gewassen en een grote rotatie omdat grondruil met gangbaar niet mogelijk is, moet de machine allround toepasbaar zijn. Vanwege het unieke karakter van zijn bedrijf had Willemsen geen moeite om te pionieren met de techniek. “Toch moet het wel een robuuste machine zijn een
schoffelmachine gewoon één van de meest belangrijke machines is voor een biologisch bedrijf. Die mag niet stilstaan. De grootste uitdagingen zitten voor ons in het tegengaan van ziektes en onkruiden.” Via zijn lokale dealer kwam hij uit bij Garford. “Cameragestuurd schoffelen past goed in het plaatje van mijn bedrijf. Gps-gestuurd is een dure oplossing, daarom laat ik mijn machine liever door een camera sturen.”
Uren maken
De Garford Inrow onderscheidt zich bovendien door zijn robuustebouw en een wat hogere doorgang in vergelijking met andere concurrerende technieken. “De machine kan veel, maar het goed instellen is wel een hele leerweg. Het vergt veel van de chauffeur. Het is geen cultivator waarmee je iedereen op pad kunt sturen. De chauffeur moet de schoffelmachine goed leren kennen. Je moet uren maken om het schoffelen je eigen te maken. Iedere millimeter die je niet schoffelt zorgt er voor dat je daar weer onkruid groeit. Het is een fingerspitzengefuhl.” De cameratechniek werkt desalniettemin goed. Er zijn nu twee vaste chauffeurs die Willemsen blind met de Garford op pad durft te sturen. Bovendien leunt de Limburgse kweker op de deskundige ondersteuning van importeur Homburg. “Die kennis is net zo belangrijk als de machine zelf.”
Standaard werkbreedte 1,5 meter
De machine staat nu op een standaard werkbreedte van anderhalve meter. “Hierdoor kun je werken met twee rijen van 75 centimeter of vier rijen van 37,5 centimeter zonder dat je de machine hoeft te versleutelen.” De beschikbaarheid van de Garford als wapen tegen onkruid zorgt voor ‘rust op het bedrijf’. “Je moet gewoon bovenop het schoffelen zitten. Daarom hebben we de Garford ook op een vaste trekker zitten, omdat je de tijd dat je het werktuig moet omzetten moet gebruiken om te schoffelen. Door personeelsuitval zie je dat de boog onverwachts enorm gespannen kan zijn. Als je vervolgens daardoor niet netjes werkt, dan heb je weer een probleem. Aan de Garford hoeven wij nu nauwelijks iets te verstellen. Dat was een vereiste. Eigenlijk is het dus een soort zelfrijder. En waarom zou je in de gangbare teelt wel een zelfrijder voor spuitwerkzaamheden in kunnen zetten, als voor bio schoffelen de allerbelangrijkste werkzaamheid is?”.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries en Seppe Deckx
Beeld: Homburg, Martin de Vries en Seppe Deckx