Een andere pionier is Wouter Saelens. Hij heeft de voorbije vier jaren soja geteeld met een contract voor levering aan Arvesta en met Alpro als eindbestemming. De soja met een voldoende hoog eiwitgehalte ging naar Alpro, de andere werd ingezet als veevoeder.
”Wij hebben een akkerbouwbedrijf en ook vleesvee. We hebben een hoeveslagerij en verkopen ook aardappelen. Ons ultieme doel is om op termijn alles zelf te telen, om een echt duurzaam bedrijf te zijn.”
Kostprijs terugbetaald
Ook de teelt van soja past in dat kader. “We zouden de soja telen voor het voederen van onze eigen dieren. Maar dan moet dit getoast worden en hiervoor is er in de regio geen machine. Als je het dus puur economisch bekijkt, maken we nu verlies op de sojateelt terwijl mais en tarwe zo duur staan. Al moet ik wel zeggen dat we de voorbije jaren niet konden verliezen want binnen het project werd er altijd gegarandeerd dat je je kostprijs terugbetaald kreeg. Ik heb één jaar tweehonderd euro per hectare winst gemaakt, de andere jaren was het een nuloperatie.”
Premie voor eiwitteelten
Vanaf 2022 is er ook een premie van zeshonderd euro per hectare voorzien voor de teelt van eiwitteelten. “Dan zou de teelt van soja wel rendabel moeten zijn. Ik teel echter ook quinoa en heb daar ook mijn bezigheid mee, zowel voor de teelt als voor het vermarkten. Daarom heb ik geopteerd om dit jaar geen soja te zetten maar in de toekomst ga ik dat zeker wel terug doen. Zeker omdat we met een aantal veehouders uit de buurt samen een dossier hebben ingediend bij het VLIF om zo’n toaster aan te kopen. En met 2,5 ton per hectare was mijn opbrengst nu ook niet zo slecht.
Als je jaarlijks minstens drie ton per hectare kunt hebben, zijn we er volgens mij. Maar daarvoor moeten we de juiste variëteit voor België vinden want ik denk dat we die nog niet gevonden hebben.” ILVO spin-o‑ Protealis brengt twee Belgische rassen op de markt. Die liggen dit seizoen in vermeerdering en zullen in een kleine rassenproef bij het Praktijkpunt Landbouw in Herent groeien.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Wim Fobelets (Praktijkpunt Landbouw), Bram Vervisch (Inagro), Sander Smets (PIBO-Campus) en Seppe Deckx
Beeld: Praktijkpunt Landbouw, Koen de Hauw en Seppe Deckx