De uitdagingen waar de landbouw op het gebied van gewasverzorging voor staat, zijn niet mals. Er zijn maar weinig wapens beschikbaar in de strijd tegen onkruiden zoals bijvoorbeeld aardappelopslag, terwijl het middelenpakket steeds schraler wordt. Voor Profytodsd Loonwerk uit Creil reden om de uitdagingen een stap voor te zijn. Credo is de gewasbeschermingsmiddelen die nog wel beschikbaar zijn zo effciënt en precies mogelijk toe te dienen. De nieuwe investering hebben ze gemaakt in de ecoRobotix ARA. Een innovatieve spotsprayer van Zwitsers makelij in Nederland.
Marc van Dijk van de loonwerktak van Profytodsd zag de ecoRobotix ARA aan de slag op een bietenperceel in het Oost-Groningse Sellingen tegen de Duitse grens. De spotsprayer was toen door Abemec en Doorgrond.nl naar Nederland gehaald voor een demonstratie. Het is een gedragen machine met drie units op een werkbreedte van zes meter. Iedere unit is beschermd tegen weersinvloeden. Onder de kap zitten camera’s, die het gewas van onkruid moet onderscheiden of, andersom, die bijvoorbeeld aardappelopslag uit het gewas pikt.
Algoritmen maken
Doorgrond.nl werkte de afgelopen twee jaren samen met ecoRobotix aan het verzamelen van data en foto’s van verschillende gewassen in verschillende groeistadia. Hiermee zijn algoritmen gemaakt, die verschillende taken van de agrariër over kunnen nemen. Profytodsd levert gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zaaizaden in de noordelijke provincies. De loonwerktak zorgt voor veel praktijkkennis binnen het bedrijf. Profytodsd is het eerste loonwerkbedrijf in Nederland dat de ecoRobotix heeft aangeschaft. Bij loon- en akkerbouwbedrijf Van Raak uit Hoog Mierde wordt in april de tweede van Nederland afgeleverd. Die wordt voor onder andere onkruidbestrijding in waspeen ingezet.
Voorop de Fendt 312 Vario met de ecoRobotix van Profytodsd zit een kleine middeltank. “Je hebt ook niet zo’n grote nodig natuurlijk omdat je veel minder middel gebruikt”, vertelt Van Dijk. Alles is elektrisch aangedreven, twee accu’s leveren de stroom. Onder de drie kappen van de ecoRobotix zitten 156 pulserende doppen die over een oppervlakte van acht centimeter breed en drie centimeter lang spuiten. “We zetten glyfosaat in voor aardappelopslag in bieten, maar we willen de machine ook in de uien gebruiken. Zestig tot zeventig procent van het onkruid wordt gepakt. Misschien dat we eerst nog wel een bespuiting met de kappenspuit doen en dan later met deze in de rij om het resultaat nog wat te verhogen.” De snelheid is met gemiddeld zo’n zeven kilometer per uur behoorlijk.
‘Data vergaren’
Profytodsd wil vol inzetten op het vergroten van data door het maken van tienduizenden beelden. “Het wordt natuurlijk een wedstrijd ‘data vergaren’. Dat is uiteindelijk het verdienmodel van cameraleveranciers als Bilberry waarmee wij samenwerken.” Het loonbedrijf hoopt de dienst met de ecoRobotix voor een bedrag van 150 tot 175 euro per hectare aan te kunnen bieden, maakt het de prijs hoger dan is men bang dat de klant niet meegaat. In verhouding tot de arbeidskosten, van de handmatige aanpak van bijvoorbeeld aardappelopslag, verwacht Profytodsd minimaal concurrerend te zijn. Onderhoud en advisering vallen onder dat bedrag. “Uiteindelijk gaan we dit niet voor heel Nederland in loonwerk doen. Over vijf of tien jaar zullen loonwerkers of grote telers zelf zo’n machine aanschaffen. Wij vinden het uit, pionieren en bieden dan zo’n systeem aan.”
Robotisering
Profytodsd gokt in de strijd tegen onkruid en het beperken van emissies op meerdere paarden. Zo investeerde het loonbedrijf eerder in een Robotti, de autonome werktuigdrager van het Deense Agrointelli. “Aanvankelijk hadden we de robot gekocht voor het zaaien en schoffelen in bieten. Dat heeft ons niet gebracht waar we op hadden gehoopt. Omdat je de robot toch wilt inzetten, wilden we gaan spotsprayen om aardappelopslag te bestrijden. De spuittechniek komt van BB Leap en de camera’s van Billberry. Die detecteren de planten op één tot anderhalve meter. Door middel van de detectie met twee camera’s worden twee keer dertig doppen aangestuurd om open of dicht te gaan. De doppen spuiten in een oppervlakte van vijf centimeter breedte en tien centimeter lengte.”
De Robotti werkt volledig autonoom, met een snelheid van vijf kilometer per uur. “Het is gewoon een trekker, waar je alles in kunt hangen. Je kunt in principe ook alles spuiten. Wij hebben getest met glyfosaat in tarwestoppel en bieten. Ook hebben we in mais gereden en daar een bespuiting gedaan met glyfosaat toen het maisplantje nog niet boven was.” De robot wordt met een tablet aangestuurd. “We hadden aanvankelijk wel last van schaduwwerking en mos. Er zit wel verlichting op, dus zijn we die actief gaan gebruiken.”
Easyconnect-doppen
Met precisietechnieken hoopt Profytodsd gevolgen van veranderende wet- en regelgeving een stap voor te zijn. “Uiteindelijk moeten wij met efficiënt gebruik de gewasbeschermingsmiddelen, die nog wel voor handen zijn, in de benen houden”, vertelt teeltadviseur Thijs Sijtsma van Profytodsd. De onderneming uit Creil kijkt naar verschillende opties om puntemissies, perceelemissies en drift tegen te gaan. Daarbij doet het bedrijf ook mee aan projecten van het waterschap voor de aanpak van normoverschrijdingen. “Per 1 januari 2024 mogen we spuitmachines alleen nog maar vullen met gesloten vulsystemen, de zogenoemde Closed Transfer Systems.
Wij hebben demo’s en pilots gedraaid met EasyConnect. Dit systeem bestaat uit een universele dop met daarnaast een uniforme aansluiting op de spuit. Het vulsysteem zit op één van onze spuiten. Vanuit de pilot is er al een aanpassing doorgevoerd op de dop, die kan nu met de duim opengemaakt worden. Verder is het doseren nog wel een verbeterpunt. Het is wel bijzonder dat in de dop uiteindelijk twee keer zoveel tekenwerk zit als de aansluiting op de spuit. Alle fabrikanten in het samenwerkingsverband gaan met EasyConnect uitleveren. De vraag is nu hoe het in de regelgeving ingebed gaat worden.”
Schone wasplaats
Bij Profytodsd wordt dit jaar een zuiveringstechniek getest op basis van actief kool in combinatie met bacterieleven. Dit is een project dat via de waterschappen tot stand gekomen is en begeleid wordt doot Broos Water BV uit Luttelgeest. Steeds meer inrichtingen worden zo ingericht dat het water bij uitwendig reinigen van veldspuiten zonder emissie plaatsvindt. Het gefi lterde waswater wordt afgevoerd, uitgereden op het land of verdampt. Volgens techniekleverancier Freek van den Heuvel van BioClearEarth is de methode met actief kool een slimmer en beter alternatief voor een biofilter, Phytobac of Heliosec.
“Labproeven tonen aan dat dit kan werken. We zien ook dat er een verschil is tussen het toevoegen of het weglaten van biologie. Het afbraakproces wordt verlengd als je bacteriën hebt toegevoegd. Wij zien dat het zeventien tot twintig procent scheelt. Maar geeft dit een ander effect met andere nutriënten? Want spoelwater bestaat natuurlijk niet alleen uit gewasbeschermingsmiddelen. Dus hebben we praktijkproeven gericht op het afvangen van andere vervuling. Nu gaan we zien wat er in de praktijk gebeurt.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries