Water is wereldwijd genomen schaars. Schaarste maakt water kostbaar. Agrarische bedrijven zetten water dus zo efficiënt en effectief mogelijk in. Daarnaast is de kwaliteit, de samenstelling van het water ook een factor die de groei van het gewas beïnvloedt.
QMS water is door Delphy ontwikkeld om het beschikbare water optimaal te gebruiken; in alle agrarische sectoren.
QMS Water
Is het model van Delphy waarmee de irrigatie voor alle open teelt-gewassen kan zijn aangestuurd. Gebaseerd op onder andere data uit sensoren, gewasparameters, bodemkarakteristieken, weersverwachting. QMS Water biedt inzicht in de waterbehoefte van bedrijven. Sensoren meten en verzamelen data voor een boom, gewas, rij, perceel, bedrijf. In één overzicht wordt weergegeven welke delen van de percelen water nodig hebben en is toepasbaar op verschillende grondsoorten en met verschillende gewassoorten. Door de verkregen data over bodem, gewas en klimaat slim te combineren, beschikt de teler over kennis van de waterbehoefte. Het model geeft per dag aan wat het vochttekort of – overschot per perceel is. Met behulp van de inzet van QMS Water kan de juiste hoeveelheid water op het juiste moment zijn toegepast.
Akkerbouw
Telen in het open veld is telen op het gevoel is vaak gezegd. In het project ZIS is op proefboerderij Rusthoeve het “telen op gevoel” vergeleken met telen met QMS water en telen op advies van de consultant. Daarnaast is het effect gevolgd wat een gift van veel of weinig water met het gewas doet.
Een tweede project “watermanagement in akkerbouw” is vorig jaar als pilot gestart met twee telers en dit jaar zijn de gegevens van twaalf akkerbouwbedrijven gevolgd. Contactpersoon voor beide is Hans Moggré, akkerbouw adviseur Zuidwest-Nederland. Elianne van Esbroeck volgt het QMS als Teeltengineer Delphy Digital.
Bloembollen
Op een perceel met het gewas Pioenroos zijn vier sensoren tussen het gewas in de bodem geplaatst om de voor- en nadelen van de verschillende vochtsensoren te volgen, te demonstreren en op 22 april tijdens de Innovatiedag Pioenroos in Breda te bespreken. Na 22 april blijven de gegevens uit de sensoren geregistreerd zijn om na een aantal maanden een neutraal oordeel te kunnen geven over deze vier sensoren in het totaalassortiment aan sensoren wat op de markt is.
Fruitteelt
In de teelt van appels en peren, boomgaarden kunnen we met QMS Fruit boomgericht de ontvangen data vertalen. Naast QMS Fruit is begin dit jaar QMS water zover doorontwikkeld dat het adviessysteem direct de controle over de kleppen voor watertoevoer bedient. Als fruitteler bespaar je water, is jouw teelt geoptimaliseerd en wordt je zelf ontzorgd. Extra praktijkervaring wordt opgedaan bij Fieldlab Feijtel waar dit jaar dus de watertoevoer bediend wordt door het adviessysteem en alle informatie is omgezet naar advies die direct met het irrigatiesysteem communiceert. Hoe dit werkt in de praktijk kun je hier zien;
Bron: Delphy