De eerste ecoRobotix ARA spotsprayer van Nederland gaat draaien bij Profytodsd in Creil. De loonwerktak van het bedrijf zet daarmee de eerste de stap om met precisietechnieken aardappelopslag tegen te gaan. Naast aardappelopslag kan de machine ook onkruid herkennen en met gewasbeschermingsmiddelen bespuiten.
Door middel van het verzamelen van data heeft het Zwitserse bedrijf ecoRobotix een algoritme ontwikkeld; dat gewassen herkent en onkruid kan bespuiten met precisie.
EcoRobotix ARA
Met drie units van in totaal zes meter breed, gaat de spotsprayer in het veld aan de slag bij loonbedrijf Profytodsd. In de drie units hangen camera’s die in combinatie met een lamp zien wat het gewas is en wat bijvoorbeeld onkruid is. Door foto’s te verzamelen van verschillende gewassen, werken Doorgrond.nl en ecoRobotix aan het bouwen van een algoritme, die verschillende taken van de agrariër kan overnemen. Na verscheidende demonstraties die als succesvol bestempeld zijn, besloten Abemec en Doorgrond.nl om de ecoRobotix Ara op de Nederlandse markt te zetten. De machine is vooral interessant in de strijd tegen aardappelopslag.
De ecoRobotix ARA is in verschillende gewassen te gebruiken. Zo wil Profytodsd de spotsprayer inzetten in bieten, witlof en uien. “Alles is nog in ontwikkeling. Er moeten nog ervaringen opgedaan worden en hij zal zich moeten bewijzen in de praktijk. Niet iedereen wil deze stap al aangaan”, vertelt Marc van Dijk van Profytodsd Loonwerk tijdens een speciale spuitlicentiebijeenkomst over Veiligheid en Techniek. “Er moet altijd één als eerste durven.”
Robotti
Ook kwam Robotti, in Nederland op de markt gezet door Abemec, aan bod. Om optimaal gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen en zo min mogelijk te verspillen, zet Profytodsd robotisering in. Aanvankelijk werd de Robotti ingezet voor zaaien en grondbewerking. Dat voldeed niet, waarna ze de robotwerktuigdrager nu voor gewasverzorging in willen zetten. De spotsprayer die in de Robotti hangt werkt met camera’s en lampen om te zien wat het gewas is en wat het onkruid is. De autonome werktuigendrager is een stuk lichter dan een trekker, wat een voordeel is met het oog op bodemdruk. Marc van Dijk ziet voor de Robotti ook mogelijkheden om onkruid zoals ridderzuring in grasland aan te pakken. “Ook de robot is nog in ontwikkeling en zal zich in de praktijk nog moeten bewijzen.”
Gewasbeschermingsmiddelen emissie
Naast het tentoonstellen van de robotiseringsprojecten waar Profytodsd mee bezig is, stond bij de spuitlicentiebijeenkomst ook het verminderen van emissies centraal. Wetgeving dwingt de sector om die op 1 januari 2030 terug te dringen naar nagenoeg nul. Een innovatie die daarbij kan helpen is het closed transfer system (CTS) Easy Connect, wat door verschillende middelfabrikanten wordt ondersteund. Easy Connect is feitelijk een dop die het vullen van spuitapparatuur sneller, eenvoudiger en veiliger maakt. Profytodsd is één van de bedrijven waar het cts is beproefd en waarmee wordt gewerkt. Ook is het loonbedrijf bezig met een pilot met het afvangen van waswater door middel van koolstof. De onderneming hoopt hiermee in te spelen op wet- en regelgeving, waarin van de landbouw wordt gevraagd om voor 2027 de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar nagenoeg nul te reduceren.
Tekst: Manon Buschgens
Beeld: Martin de Vries