Afgelopen week zijn landelijk volop bieten gezaaid. In het Zuidwesten zit inmiddels ongeveer een derde in de grond, waar op de Noordelijke klei een voorzichtige start is gemaakt. Landelijk is 13 procent, een kleine 11.000 hectare gezaaid.
Op de Zeeuwse eilanden is tot dusver het meest ingezaaid, met 41procent van het areaal. Zeeuws Vlaanderen volgt met 27 procent. In Noord- en Zuid Holland zit momenteel zo’n 26 procent van het areaal in de grond. Op de Noordelijke zandgronden is men net begonnen en zit er slechts 1,5 procent in de grond tot nu toe.
Kwaliteit zaaibed
De kwaliteit van het zaaibed valt niet tegen, maar vaak zijn wel meerdere werkgangen nodig om een voldoende fijn zaaibed te krijgen. Een bewerking met Cambridgerollen om het zaad goed bedekt en op vochtige grond te krijgen is veel gedaan. Ook zijn pas gezaaide percelen bij beschikbaarheid van geschikt water sporadisch beregend.
Eerste bieten boven
Met hoge temperaturen deze week zet de inzaai door. De eerste gezaaide bieten komen inmiddels ook al boven.
Stuifschade
Bij aanhoudend droog weer neemt ook het risico op stuifschade toe. Het voorkomen van stuifschade aan jonge bietenplanten is belangrijk om opbrengstverlies of overzaai te voorkomen. Met name op klei- en lösspercelen met een grof zaaibed kunnen slakken rondom het kiemblad en tweebladstadium voor schade zorgen bij vochtige omstandigheden. Voor telers die de zaaibedbereiding nog moeten doen is het IRS-advies een voldoende fijn zaaibed te maken, dit beperkt schade door slakken.
Betacal
Tot 1 april kunnen telers nog Betacal bestellen voor afname vanaf campagne 2022 via de Betacal Telerregeling. Voor levering dit voorjaar kan ook nog Betacal zijn besteld via het ledenportaal, er is vooralsnog voldoende product voorradig, aldus Cosun.
Bron: Cosun