Landelijk is de eerste 1000 hectare bieten gezaaid. Met het verwachte aanhoudende droge weer zal het gezaaide areaal snel oplopen.
In Zeeuws Vlaanderen zitten op het moment de meeste bieten in de grond met 3,2 procent. Gevolgd door Noord- en Zuid Holland waar momenteel 2,6 procent van het bietenareaal gezaaid is. De Zeeuwse eilanden volgen met 2,3 procent en in Gelderland is twee procent gezaaid. In Flevoland staat de teller op 1,3 procent. Op de noordelijke zandgronden moet men nog van start gaan met het zaaien van de bieten.
Grondbewerking
Op steeds meer plekken wordt de grond bekwaam voor het uitrijden van drijfmest en zaaibedbereiding. Op kleigronden valt de structuur gezien de natte winter met weinig vorst niet tegen, wel zijn vaak meerdere bewerkingen nodig.
Stuifschade
Op lichte gronden ligt met aanhoudend droge weersomstandigheden stuifschade op de loer. Ruim tien procent van de Nederlandse landbouwgrond is hier in meer of mindere mate gevoelig voor. Stuifschade kan tot grote financiële schade leiden, met name als de bieten daardoor ook moeten worden overgezaaid. Het inzaaien van zomergerst bij het zaaien van de bieten is één van de methoden om stuifschade te voorkomen. Lees ook het IRS bericht tips ter preventie van stuifschade.
Bron: Cosun