In het project Functionele Agrobiodiversiteit (FAB+) zijn sinds twee jaar bladluizen en natuurlijke vijanden gemonitord in consumptieaardappelen in Noord-Holland in percelen met en zonder akkerrand.
“We wisten dat er goede resultaten zijn geboekt in eerdere onderzoeken; maar telers wilden graag zien in de praktijk hoe dat in hun regio zou uitpakken”. Vertelt projectleider Tamar de Jager van LTO Noord. “En wat blijkt na twee jaar tellen: het aantal bladluizen was beide jaren zo laag dat men geen conclusie kan trekken over het werk van natuurlijke vijanden. Jammer voor het onderzoek, maar goed nieuws voor de teler.”
Geen verrassing
Deze conclusie komt voor de deelnemende akkerbouwers niet als een verrassing. Johan Barendregt uit de Beemster vertelt: “Ik maak me niet zo druk over bladluis en spuit al jaren niet meer in consumptieaardappelen. De schadedrempel is hoog.” Jan Woudstra, akkerbouwer in de Wieringermeer beaamt dit: “Voor mij als consumptieboer is het allemaal niet zo spannend. Als ik spuit, spuit ik voor mijn buurman, die pootgoed teelt.”
Bladluizen
Dat de luisdruk de afgelopen jaren laag is, is dan ook breed herkend door de telers uit Noord-Holland. Ane van Straten, akkerbouwer in Hollands Kroon verklaart: “Een goede strenge winter en hoosbuien hebben geholpen.” Waarnemer Kees Kooistra bevestigt dat het de luizen niet goed gedijen bij natte omstandigheden en heftige regenbuien van tijd tot tijd. “Het afgelopen jaar heb ik hier en daar wel enkele luizen waargenomen, maar niet in zorgelijke hoeveelheden. Waarschijnlijk waren er daarom ook weinig natuurlijke vijanden in de percelen.”
“Rustiger” bladluisseizoen
Ook het de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) bevestigt deze waarnemingen. Ten opzichte van de afgelopen jaren was 2021 volgens het NAK een veel “rustiger” seizoen wat betreft de bladluizen. Zowel in de zuigvallen als ook in de vangbakken zijn minder virusoverbrengende bladluizen aangetroffen. Daarnaast zijn de eerste luizen pas laat in het seizoen aangetroffen, namelijk pas rond 12 juni.
Spuiten weggegooid geld
Bas Allema, onderzoeker van de Wageningen Universiteit, heeft beide seizoenen de ontwikkeling van bladluis gemonitord en de telers van advies voorzien. Voor de consumptieaardappelen was dat de afgelopen jaren niet ingewikkeld: “Spuiten in zo’n situatie is echt weggegooid geld. Door niet te bespuiten spaar je je portemonnee en de goede insecten.”
Het FAB+ project
Het project FAB+ is een samenwerking van verschillende partijen; waaronder de WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Suiker Unie, Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland. Het project probeert de inzet van natuurlijke plaagbestrijders te verbeteren in verschillende teelten; waaronder aardappels, uien, appels, peren, lelies en suikerbieten. LTO Noord is hierin de trekker van de pilot akkerbouwgewassen. Waarin ingezet wordt op het delen van bestaande kennis en verzamelen van nieuwe kennis door experimenten in aardappels en uien. Het overkoepelend doel van de verschillende pilots is om een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen voor boeren en tuinders voor de inzet van natuurlijke plaagbestrijders.
Bron: LTO Noord