De nieuwe coronamaatregelen zijn fors en hebben ook in de land- en tuinbouw gevolgen voor ondernemers. De sluiting van de horeca wordt zeker gevoeld bij bedrijven die aan de horeca en foodservice leveren; zoals in de akkerbouw, tuinbouw en de dierhouderij. Op aandringen van LTO Nederland heeft het kabinet besloten dat ook agrarische ondernemers gebruik kunnen maken van de coronasteunmaatregelen bij omzetverlies zowel in het laatste kwartaal van 2021 als het 1e kwartaal van 2022. Aanvragen voor TVL en NOW kunnen inmiddels worden ingediend.
TVL-regeling
RVO heeft op 20 december 2021 het loket voor de TVL-regeling geopend. De TVL-subsidie voor Q4 2021 kan aangevraagd worden bij 20 procent omzetverlies of meer ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020. Dit is een forse verruiming ten opzichte van de eerdere genoemde 30 procent omzetverliesdrempel. De subsidie is maximaal 100 procent van de berekende vaste lasten. Het maximale subsidie-plafond voor land- en tuinbouwbedrijven is opgehoogd van 225.000 naar 290.000 euro waardoor meer ondernemers en ondernemers, die al eerder TVL-subsidie hebben ontvangen, meer tegemoetkoming kunnen ontvangen.
Ondanks een intensieve lobby van LTO Nederland heeft het kabinet besloten om de ‘21 procent opslag land- en tuinbouw’ in de TVL-regeling niet te activeren. Ondernemers die de maximale TVL-subsidie al hebben ontvangen, kunnen bij RVO op korte termijn ook een aanvraag voor de regeling ongedekte vaste kosten (OVK) indienen. Het RVO-loket voor de TVL Q4 is open t/m 28 januari 2022.
Aanvraag loonsubsidie
Werkgevers met minstens 20 procent omzetverlies kunnen een aanvraag voor loonsubsidie indienen. De NOW vergoedt ook de salarissen van medewerkers met een tijdelijk contract. De maximale NOW-subsidie is 85 procent van de loonsom. De NOW-subsidie moet aangevraagd worden bij het UWV. Het UWV-loket is open tot en met 31 januari 2022.
Bron: LTO Nederland