Door het verbod op Reglone (Diquat) worden aardappeltelers gedwongen om na te denken over alternatieven op het gebied van loofdoding. Looftrekken is één van die alternatieven, maar is voor veel boeren nog relatief onbekend. Veel aardappeltelers zijn in eerste instantie bang voor de gevolgen van looftrekken. Looftrekken staat er van oudsher namelijk om bekend dat de kans groot is dat veel aardappelen bloot komen te liggen (groene aardappelen) en dat de rug te los wordt en niet meer bestand is tegen neerslag. In 2020 is Vegniek met een nieuwe looftrekker op de markt gekomen. Door dit nieuwe principe van looftrekken kan een streep worden gezet door de oude reputatie en kunnen aardappeltelers naar de voordelen van looftrekken gaan kijken. Veel aardappeltelers zijn zich er nog niet van bewust welke voordelen looftrekken voor hun kan hebben.
Keuze voor Looftrekken
Als je je verdiept in de voordelen van looftrekken komt al gauw naar voren dat het op rhizoctonia gevoelige gronden gebruikt wordt om besmetting van de knollen te voorkomen. Van oudsher is dit een reden geweest voor aardappeltelers om op dit soort gronden het trekken van loof toe te passen. Dit was ook de voornaamste reden voor pootgoedteler Bert Lassche (48 jaar) uit Luttelgeest om de looftrekker van Vegniek uit te proberen.
Lassche teelt in totaal 48 hectare pootgoed op gronden variërend van zand tot lichte klei. “Toen ik hoorde dat mijn buurman een looftrekker van Vegniek had gekocht heb ik hem vijf hectare loof laten trekken om te testen of ik de rhizoctonia besmettingen kon beperken.” Om te kijken hoeveel effect het trekken van loof heeft, legde Lassche een controle proef aan waarbij vier rijen geklapt en gespoten werden. In deze proef kwam in beide gevallen geen rhizoctonia besmetting tot uiting. “Wat opviel was dat de geklapte en gespoten aardappelen aanzienlijk grover waren geworden dan waarbij loof getrokken was. Hierdoor was een deel van de aardappelen uit de maat gegroeid. Door middel van looftrekken kan je dus heel precies het stoppen van de groei bepalen. Dit is voor mij als pootgoedteler een groot voordeel. Daarnaast stierven de moederknollen sneller af en waren de aardappelen sneller huidvast waardoor ik eerder kon rooien.”
Reductie rhizoctonia besmettingen
Naar aanleiding van de positieve resultaten van het eerste jaar besloot Lassche om dit jaar de helft van zijn pootgoed areaal loof te laten trekken. “Vorig jaar kwam niet uit de proef naar voren dat door middel van looftrekken rhizoctonia besmetting beperkt kan worden. Om die reden heb ik dit jaar twee proeven aangelegd in de Mozarts en in de Carlita’s. Toen kwam duidelijk naar voren dat door middel van looftrekken, rhizoctonia besmetting tegengegaan kan worden.”
“Afgelopen jaar heb ik voor mezelf de bevestiging gevonden dat looftrekken een heel goede alternatieve loofdodingsmethode voor mij is! Ik heb in twee situaties heel duidelijk gezien dat rhizoctonia besmetting beperkt wordt en dat ik veel nauwkeuriger kan bepalen wanneer de aardappelen stoppen met groeien. Daarnaast is de werking van deze machine gewoon heel goed. Vrijwel geen groene aardappelen, alle percelen zijn 100% afgestorven zonder te spuiten en de ruggen blijven bestand tegen weersinvloeden. Door omstandigheden ben ik er nog niet aan toe gekomen om alle loofgetrokken percelen te rooien. Eén van die percelen is al vier weken geleden loofgetrokken, maar de ruggen en de aardappelen zijn nog steeds van goede kwaliteit!”
Niet bang voor bacterie
Het trekken van loof gebeurt in één werkgang in combinatie met loofklappen. Bij het klappen van loof komt het verspreiden van bacterie ook weer ter sprake. Na het verbod op Reglone zijn veel boeren weer loofklappers gaan gebruiken om de werking van de overgebleven middelen te verbeteren. Lassche hierover: “Reglone werkte altijd super snel en je was gegarandeerd met twee bespuitingen klaar. De werking van de overgebleven middelen is afhankelijk van veel factoren. Om de werking van deze middelen te verbeteren ben ik ook weer meer gaan loofklappen. Hierbij ontstaat bij mij toch wel de angst op het verspreiden van bacterie door het perceel. Bij het trekken van loof ben ik hier helemaal niet bang voor. Hierbij trek je, na het klappen, de plant los van de knol waardoor bacteriën geen kans krijgen om de knol binnen te dringen.” De meeste ziekten en plagen brengen schade aan via de plant. Na het trekken van loof zijn de knollen los van de plant waardoor deze ingang voor ziekten en plagen wegvalt en liggen de knollen goed beschermd in de grond.
Veel voordelen
Het trekken van loof door de loonwerker levert in eerste instantie geen financieel voordeel op voor Lassche. “Ik denk dat klappen en spuiten goedkoper voor mij is. Door middel van looftrekken kan ik echter de rhizoctonia besmettingen en het percentage bovenmaat naar beneden brengen. Op papier is het moeilijk om aan te tonen maar ik ben er van overtuigd dat looftrekken me geld oplevert. In mijn omgeving hoorde ik vaak niet de meest positieve verhalen over looftrekken. Ik ben blij dat ik me niet heb laten beïnvloeden door de oude reputatie. Looftrekken heeft alleen maar voordelen voor mijn bedrijf. Ik ben aan het kijken naar de mogelijkheden om zelf een Vegniek DiscMaster aan te schaffen.”