De Nederlandse aardappeltelers hebben de laatste jaren te maken met aanzienlijke prijsstijgingen voor energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor is de kostprijs van de aardappelteelt gestegen en staat de winstgevendheid van de teelt van fritesaardappelen steeds verder onder druk.
Gelet op het strategische belang van de frites-aardappelteelt voor zowel de Nederlandse landbouw áls voor de verwerkende industrie, zijn volgens Dick Zelhorst, directielid van Aviko, gedurfde keuzes juist in deze onzekere (Corona) tijden onvermijdelijk. “Het is aan de afnemers om de telers voldoende perspectief te bieden om door te gaan met de teelt van fritesaardappelen. Zonder fritesaardappelen geen verwerkende industrie.” Aviko is er bovendien van overtuigd dat, ondanks een ongekende vraaguitval door covid-19 in het voorjaar van 2020 – én de actuele negatieve impact van Corona die boven de markt hangt, de afzetmarkt zich uiteindelijk herstelt en verder doorgroeit.
Telers perspectief bieden
In de afgelopen maanden heeft Aviko zeer intensief overleg gevoerd met de Aardappel Telers Commissie (ATC). Er is besloten de contracten voor oogstjaar 2022 te verhogen om hiermee telers perspectief te bieden voor de teelt van aardappelen. Voor de vaste-prijs contracten geldt over de volle breedte een verhoging van € 25 per ton aardappelen.
Telers die tijdens het dieptepunt van de markt vanwege Corona vorig jaar een tweejarig contract hebben afgesloten, worden grotendeels gecompenseerd op het moment dat het contract met een jaar verlengd wordt. Verder is de mogelijkheid voor het vastleggen van de netto volumes op vaste prijs verhoogd naar 40 en 45 ton aardappelen per hectare. Telers die de volledige hectare-opbrengst op een vaste-prijs-contract leveren, ontvangen een extra toeslag van € 5,- per ton.
‘Kosten Index Contract’
Last but not least introduceert Aviko het zogenaamde ‘Kosten Index Contract’; waarbij toekomstige verhogingen van de teeltkosten leiden tot een automatische indexering van de contractprijs. Met deze contractvorm is de laatste jaren al in pilotvorm ervaring opgedaan. Vanaf oogstjaar 2022 wordt het nieuwe contract op grotere schaal uitgerold.
Voor telers die op vrijwillige basis samen met Aviko extra stappen naar verdere verduurzaming van de teelt willen zetten, wil Aviko in de vorm van een pilot een stimuleringsprogramma ontwikkelen en uitrollen.
Duurzaam fritesaardappelen telen
Duurzaam fritesaardappelen telen begint bij een boterham voor de teler. De ATC en Aviko zijn zich daar zeer van bewust. Met het brede pakket aan contractvormen gerelateerd aan de marktdynamiek en kostendekkende vaste prijsniveaus verwachten de ATC en Aviko de aardappeltelers te motiveren fritesaardappelen te blijven telen. Alleen dan heeft de sterke Nederlandse fritesketen een duurzame toekomst.
Bron: Aviko