In 2022 gaan vijftien nieuwe onderzoeksprojecten voor de akkerbouw van start. Het bestuur van BO Akkerbouw keurde deze donderdag 25 november goed. Het gaat onder meer om onderzoek naar bladschimmels, bodeminsecten (inclusief ritnaalden), bladluizen en de bonenvlieg. De projecten komen voort uit de wensen die akkerbouwers begin dit jaar hebben ingediend. Het onderzoek richt zich op een toekomstbestendige akkerbouw met een goed rendement voor de teler.
Projecten voor akkerbouw
BO Akkerbouw draagt namens alle akkerbouwers in Nederland 2,4 miljoen euro bij aan de goedgekeurde projecten die aansluiten bij het Actieplan Plantgezondheid. Directeur André Hoogendijk: “In totaal voeren de kennisinstellingen de komende jaren voor 10,4 miljoen euro aan nieuwe projecten uit. Voor elke euro die akkerbouwers inleggen, kunnen wij dus voor vier euro aan onderzoek laten doen. Bijdragen vanuit het bedrijfsleven en de overheid zorgen voor deze verviervoudiging. De projecten zoeken naar antwoorden op vragen uit de praktijk.”
Onderzoek naar plantgezondheid
Vier belangrijke onderzoeken op het gebied van plantgezondheid zijn:
- Duurzame beheersing bladschimmels in de akkerbouw door de gerichte inzet van nieuwe laagrisicomiddelen met behulp van waarschuwingssystemen. Uitvoerders zijn Vertify, Wageningen University & Research en het IRS;
- Grondige aanpak bodemplagen, waaronder ritnaalden en emelten, met praktische oplossingen voor telers op basis van meer inzicht op perceelsniveau. Uitvoerders zijn Wageningen University & Research, Vertify en het IRS;
- Bladluizen slim beheersen door inzicht in de migratie van bladluizen binnen het perceel. Uitvoerder is HLB;
- Bonenvliegbestrijding door de inzet van laagrisicomiddelen als zaadbehandeling, grondbehandeling of bladtoepassing. Uitvoerder is Vertify.
De elf andere goedgekeurde onderzoeken richten zich onder meer op emissiearme spuittechnieken, bodembeheer en verdienmodellen. Naast de goedgekeurde onderzoeken heeft BO Akkerbouw bij drie projecten om een aangepast voorstel gevraagd. Deze projecten worden daarna opnieuw beoordeeld. Bij zeven projecten gaat het om een zogeheten PPS (publiek-private samenwerking) binnen de Topsector Agri & Food.
Zorgvuldig proces
Aan de keuze van de vijftien onderzoeken ging een zorgvuldig proces vooraf. Begin 2021 waren eerst akkerbouwers aan zet. Via een enquête deelden zij 350 onderzoekswensen. Aan de hand van die wensen dienden kennisinstellingen 105 projectideeën in. Daarna rangschikte een Digipanel van 260 akkerbouwers deze ideeën. Kennisinstellingen werkten vervolgens 23 ideeën uit tot een projectvoorstel. De Sectie Teelt koos vijftien voorstellen uit met een budget van 2,4 miljoen euro. Het bestuur van BO Akkerbouw keurde deze selectie vervolgens goed.
Bron: BO Akkerbouw