Wat kan zowel bodem- als bovengrondse biodiversiteit bijdragen aan de onderdrukking van trips populaties in de uienteelt? Dat is de centrale vraag in het project ‘Robuust telen met biodiversiteit’. Hierin werken coöperatie Agrifirm en uientelers samen met het Louis Bolk Instituut, WUR en CZAV. Het doel is om te komen tot een beheersing strategie voor trips in uien met zo min mogelijk milieubelasting.
Uitgebreid onderzoek
Trips veroorzaken in de Nederlandse landbouw veel schade aan bijvoorbeeld de uien- en preiteelt. Agrifirm zoekt naar natuurinclusieve teeltsystemen waarbij dan natuurlijke methodes worden toegepast om trips te beheersen. Om te weten wat de dynamiek is van de trips populaties is veel onderzoek nodig. Wat kunnen monitoring en het stimuleren van reeds aanwezige en/of het uitzetten van gekweekte, natuurlijke vijanden betekenen om de populatie opbouw te onderdrukken?
Natuurlijke vijanden in beeld
Het eerste jaar gezamenlijk onderzoek heeft een literatuurstudie opgeleverd over de natuurlijke vijanden van de tabakstrips en hoe deze vijanden ingezet kunnen worden.
De vijanden van de tabakstrips zijn onder andere mijten, roofwansen, sluipwespen, lieveheersbeestjes, korschildkevers en spinnen. Het is dan ook belangrijk om een teeltsysteem te ontwikkelen waarbij de populatie van deze vijanden voldoende groeit. Dit is verwacht bij een bodem met voldoende organische stof, permanente landschapselementen, aanwezigheid van rustgewassen en bloeiende gewassen en beperkte grondbewerking. Ook hebben bodembedekking, groenbemesters en bloeiende akkerranden mogelijk een positief effect, mits zorgvuldig gekozen.
Beheersmaatregelen trips testen
In de zomer en het najaar van 2021 zijn er op basis van de uitkomsten van de literatuurstudie op meerdere locaties in midden en zuidoost Nederland veldproeven uitgevoerd om verscheidende beheersmaatregelen te testen. Vragen die centraal staan zijn:
- Welke omstandigheden bepalen de populatie opbouw (klimaat, temperatuur, etc.)?
- Hoe bepaal je de schadedrempel en welke gegevens zijn daarvoor nodig?
De tellingen van de proeven van 2021 zijn nog in volle gang. Deze zullen in het voorjaar van 2022 gereed zijn.
Bron: Agrifirm