Met de introductie van nieuwe kunstmeststrooiers viert de Duitse machinefabrikant Rauch haar honderdste verjaardag. Met name de terugkeer van de pneumaat, waar met name in Nederland al 25 jaar op wordt gewacht, is bijzonder.
Voor de Nederlandse markt zijn met name de lancering maar ook de productie van de pneumatische precisiekunstmeststrooier Aero 32.1 en de DeePot 25.1 interessant. De laatstgenoemde wordt door Rauch omschreven als een machine voor diepe bemesting. “Het lijkt wel op een zaaimachine”, stelt exportmanager Jens Hille van Rauch. Met injectiescharen of kouters wordt de kunstmest op de juiste plek in de grond gebracht. “De korrel kan tot 25 centimeter diepte in de grond worden gebracht. Uit de testen die we de laatste zeven jaar hebben uitgevoerd, blijkt overigens dat de ideale diepte twintig centimeter is. Vervolgens wordt de grond weer aangedrukt zodat het geheel luchtdicht is.”
Meer wortelmassa
Rauch claimt met de DeePot 25.1 dat er meer wortelmassa ontstaat. “We kunnen de emissies die relevant zijn voor het klimaat met negentig procent verminderen, ten opzichte van een oppervlaktetoepassing. De benodigde hoeveelheid stikstof neemt met twintig procent af, terwijl wij een opbrengstverhoging van drie tot vijf procent in een zesjarig gemiddelde zien.” Hille stipt meer voordelen aan. “Er is geen sprake van uitspoeling. Bovendien is één bemesting voor het hele seizoen voldoende.”
De bemester heeft een werksnelheid van tien kilometer per uur, is hydraulisch aangedreven, kan worden uitgevoerd met een tank met een inhoud van drie ton kunstmest en heeft ook een maximale werkbreedte van negen meter. Rauch gaat de DeePot op de Agritechnica, eind februari 2022, aan het grote publiek tonen. “Met alle vraagstukken rond het milieu verwachten we dat deze techniek een grote toekomst heeft.” De bemester zal in eerste instantie alleen voor mais, suikerbieten en koolzaad beschikbaar worden.
Volgens Christiaan Borkus, productmanager akkerbouw bij importeur Reesink Agri, is de DeePot zeker interessant voor de Nederlandse markt. “Ik denk dat ze bij Wageningen Universiteit hier wel warm voor lopen. Vooral in combinatie met een zaaitechniek in de fronthef zie ik hier veel potentie voor.”
Terugkeer van de pneumaat
Met de introductie van de Aero 32.1 is de pneumatische kunstmeststrooier weer terug in het gamma van Rauch. Vanwege een beperkte mondiale vragen naar pneumaten is de Duitse fabrikant in 2008 gestopt met de productie. Op de Agritechnica van 2019 lichtte Rauch al een tipje van de sluier op. De productstudie leverde zoveel interesse op dat er in 2021 een doorontwikkeling heeft plaatsgevonden van vijf prototypes. Inmiddels is een serieproductie gestart. “In Nederland is de vraag naar pneumatische kunstmeststrooiers nooit weg geweest”, vertelt Borkus. Met name vanuit de bollenteelt, waar precisiestrooien een grote meerwaarde heeft. Maar ook op akkerbouwbedrijven, die te maken hebben met wind, of bij grote loonwerkbedrijven die veel grasland strooien in de rundveehouderij, heeft pneumatisch kunstmeststrooien meerwaarde. “We verwachten daarom nog voor de Agritechnica in februari dat de eerste Aero 32.1-strooiers in Nederland draaien. Er worden in ieder geval acht of negen uitgeleverd.”
De terugkeer komt volgens bedrijfsleider Volker Rathmer van Rauch niet geheel uit de lucht vallen. “We zijn natuurlijk altijd bezig met het ontwikkelen van uiterst nauwkeurige machines, die voldoen aan de toenemende eisen op het gebied van milieu en plantvoeding”, zegt hij. “Toch kan ik me voorstellen dat de introductie van deze pneumaat een verrassing is.”
Met het MultiRate-doseersysteem voor de Aero 32.1, met drie bevestigingspunten en ook een werkbreedte van achttien tot dertig meter, wordt een volgende stap gezet richting het variabel bemesten. Elk doseersysteem bestaat uit een compacte nokkenwielset. De strooihoeveelheid maar ook de werkbreedte worden in een raster van zes meter, op basis van taakkaarten precies tot de randen van het perceel aangebracht. “De meststoffen worden efficiënt verspreid dankzij de nauwkeurige zijdelingse verdeling. Overbemesting komt eigenlijk nooit voor en er is een ideale aansluiting op de kopakker.”
Tekst en beeld: Martin de Vries