De prijsindex af boerderij lag in juli op 147 punten, even hoog als in mei 2021, maar 29 procent hoger dan in juli 2020. De consumentenprijsindex van brood is in juli 2021 uitgekomen op 105 punten (2015=100); even hoog als twee maanden ervoor en nagenoeg even hoog als in juli 2020. De verkoopprijzen van producenten van brood en broodproducten zijn de afgelopen twee maanden een fractie opgelopen en uitgekomen op 106 punten. De broodprijzen zijn weinig afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de wereldtarwemarkt.
Ontwikkelingen broodprijs
De vrijwel stabiele broodprijs houdt verband met het via contracten afdekken van de grondstofvoorziening en de bijbehorende prijsrisico’s door de industrie. De consumentenprijzen en producentenprijzen zijn op korte termijn weinig gevoelig voor veranderende telersprijzen.
Bij de start van het seizoen 2020 – in augustus – daalden de telersprijzen eerst naar 107 punten, maar stegen daarna om in juli 2021 uit te komen op 147 punten; dat is even hoog als in mei, maar 29 procent hoger dan een jaar eerder. Er is wereldwijd een grote vraag naar tarwe (onder andere vanuit China), terwijl de voorraden krap zijn. Het leidt tot hogere prijzen.
Telersprijsindex tarwe
De huidige telersprijsindex voor tarwe is met 147 punten de hoogste sinds augustus 2013. De opgelopen tarweprijs kent een mix van oorzaken. De wereldwijde tarweoogst valt dit jaar lager uit dan verwacht, omdat oogsten in Canada, VS en Rusland lager zijn. Ook in Argentinië lijkt de productie tegen te vallen door drogere omstandigheden en in de EU wordt de productie lager ingeschat vanwege de regenachtige oogstomstandigheden. Rusland exporteert aanzienlijk minder tarwe.
De tarwevoorraden in de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn de laagste in bijna veertig jaar en verwacht wordt dat deze krap blijven. De VS en de EU vormen samen met Rusland de top 3 van tarwe-exporteurs in de wereld. Hoe kleiner de voorraden, des te lastiger tegenvallers in de oogst kunnen worden opgevangen. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Ten slotte wordt de prijs ondersteund door de enorme wereldwijde vraag; door het grotere verbruik van tarwe in vooral China en India. Verwacht wordt dat de kleinere oogsten en krappere voorraden de prijsnoteringen nog wat verder opdrijven.
Bron: Agrimatie