Op dinsdag 19 oktober heeft het Europees Parlement een standpunt ingenomen over de Van-boer-tot-Bord-strategie. Het Parlement heeft onder andere ingestemd met bindende reductiedoelen op het gebied van gewasbescherming en nutriëntenverliezen en wil daarnaast dat meer landbouwgrond bestemd wordt voor biologische landbouw.
De Van-Boer-tot-Bord-strategie, gepresenteerd door de Europese Commissie in mei 2020, streeft naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Het Europees Parlement heeft nu een rapport met haar standpunt over de strategie aangenomen. De strategie is nog niet in wetgeving gegoten. In het rapport, opgesteld door de Italiaanse christendemocraat Herbert Dorfmann en de Nederlandse Partij voor de Dieren politica Anja Hazekamp, stelt het parlement dat de ecologische voetafdruk van de Europese voedselproductie fors verkleind moet worden.
Ambitieuze doelstellingen
Het Parlement wil met de strategie de doelstellingen van de Europese Green Deal halen en is ambitieus op het gebied van klimaat, biodiversiteit, vervuiling en volksgezondheid. Zo pleit het Parlement op het gebied van gewasbescherming, nutriëntenverliezen en antibiotica. Dit sluit niet aan bij de inzet van LTO: zo zegt het aantal kilo’s toegepaste gewasbeschermingsmiddelen niets over de milieu-impact.
De lidstaten moeten voor de reductie van gewasbeschermingsmiddelen streefcijfers gaan opleggen via de nationale strategische plannen van het GLB. Ook moet de toelatingsprocedure voor nieuwe middelen verbeterd zijn om bestuivers en de biodiversiteit beter te beschermen.
Verder vindt het Parlement dat er ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw te verminderen. Ook wil het Parlement een evaluatie van de dierenwelzijnswetgeving en, zoals reeds uitgesproken, een geleidelijke afschaffing van kooien in de veehouderij. Het Parlement vindt wel dat dierlijke producten van buiten de EU alleen mogen worden ingevoerd wanneer deze aan dezelfde normen voldoen. Ten slotte wil het Parlement ook dat vanaf 2030 meer landbouwgrond in de EU bestemd is voor biologische landbouw. De vraag naar biologische producten moet daarom gestimuleerd worden.
Het Europees Parlement is van mening dat er behoefte is aan meer duurzaamheid in elke schakel van de keten en vindt dat iedereen, van boer tot bord, hier een rol in heeft te spelen. De positie van boeren in de keten moet worden versterkt om ervoor te zorgen dat zij een eerlijk aandeel in de winst van duurzaam geproduceerd voedsel kunnen krijgen. Het Parlement pleit daarom voor een aanpassing van de mededingingsregels.
Effectbeoordelingen
Het Parlement heeft nog enkele veranderingen aangebracht aan het rapport van Dorfmann en Hazekamp, met als belangrijkste een wijzigingsvoorstel van Dorfmann zelf. Hij benoemde in een amendement de noodzaak van wetenschappelijke effectbeoordelingen die rekening houden met de cumulatieve effecten van voorstellen. Zowel economische, sociale als ecologische elementen zouden moeten worden meegenomen. Het Parlement heeft dit voorstel overgenomen.
Vervolgstappen
De Europese Commissie komt de komende maanden en jaren met wetgevingsvoorstellen om de doelen in de Van-Boer-tot-Bord-strategie te gaan behalen. LTO zet zich, ook in Brussel, iedere dag maximaal in voor Nederlandse boeren en tuinders. LTO werkt op Europees niveau samen met koepelorganisatie Copa-Cogeca. Daarnaast zal LTO Nederland haar standpunt onder de aandacht blijven brengen bij de betrokken ministers in Den Haag en richting Tweede Kamer.
Stemmingsuitslag
De resolutie van het Europees parlement is aangenomen met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen.
De Nederlandse parlementariërs hebben als volgt gestemd:
Voor: PvdA, GL, D66, PvdD, CU, Manders (CDA)
Tegen: JA21, SGP, PVV, Schreijer-Pierik (CDA)
Onthouding: VVD, CDA (behalve Schreijer-Pierik en Manders)
Bron: LTO