Op dit moment zijn in elke regio bietenpercelen te vinden waar aantasting van bladschimmels voorkomt. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af. De vlekjes die er zitten zijn niet weg te spuiten, u kunt hoogstens het groene blad (of groene bladdelen) gezond houden. In de eerste helft van oktober is een bespuiting nauwelijks rendabel, zelfs niet wanneer de bieten laat (december-januari) gerooid worden. Na half oktober is het vrijwel nooit meer rendabel.
Moet er nog gespoten worden?
De aantasting (vlekjes) van een bladschimmel die er zit kunt u niet wegspuiten, hoogstens het gezonde blad (of gezonde bladdelen) gezond houden. Als er veel blad bruin of afgestorven is, is de schade al gedaan. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog bedekt is met groen loof. Bij koeler weer zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor is een behandeling tegen bladschimmels op dit moment niet meer rendabel.
Teeltmaatregelen
Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor zal een behandeling tegen bladschimmels vanaf circa half oktober niet meer rendabel zijn. Wel heeft de aantasting van dit moment gevolgen voor de teelt in 2022 op percelen naast de bietenpercelen van dit jaar en op percelen waar een bietenhoop heeft gelegen. Het is dus zaak om te zorgen dat er zo weinig mogelijk bladresten (met daarop de bladschimmels) op naast gelegen percelen terecht komen. Door integraal te ontbladeren of door een (lichte) grondbewerking zo snel mogelijk na de oogst uit te voeren, kan de verspreiding van de sporen met de wind ook worden beperkt. Met name op de lichte gronden waar in het voorjaar de hoofdgrondbewerking wordt uitgevoerd, kan dit de verspreiding in het najaar/winter beperken.
Perceelskeuze 2022
Let op de intensiteit van de bieten in de rotatie bij de perceelskeuze. Hoe intensiever de bieten geteelt worden, hoe hoger de druk van bladschimmels. Dit is vooral bij cercospora het geval bij een teelt van 1 op 4 of krapper. Voor stemphylium geldt dat aardappels als voorvrucht de druk ook kunnen vergroten. Kies als het mogelijk is voor percelen die niet naast een bietenperceel van dit jaar liggen.
Middelen
Het aantal toegelaten werkzame stoffen loopt de laatste jaren terug. Dit jaar is de EU toelating van de actieve stof cyproconazool komen te vervallen. Dat betekent dat de middelen met cyproconazool uitgefaseerd gaan worden. Voor de bieten betreft het Sphere en ook Mirador Xtra. Deze middelen kunnen tot 30 november 2021 worden gekocht en ook tot 30 november 2022 worden opgebruikt. Om in 2022 minimaal twee verschillende triazolen te kunnen gebruiken in de bladschimmelbeheersing, is het aan te bevelen deze middelen voor 30 november 2021 aan te schaffen.
Bron: IRS