Zijn de gewassen van het land? Dan is het tijd om de grond te verrijken met kalk of gips. Hiermee verbetert de bodemstructuur, de vruchtbaarheid van de bodem en verhoogt de pH.
Gips geeft calcium
Heeft jouw grond te maken met wormen- en structuurproblematiek (kluitvorming)? Dan is er waarschijnlijk sprake van calciumgebrek. Gips (calciumsulfaat) kan hier verandering in brengen. Het heeft de voordelen van bekalken, zonder dat het invloed heeft op de pH. Het is vooral een interessant middel bij grond met een lage koolzure kalk.
Kalk voor een hogere pH
Bekalken verhoogt de pH van de bodem: de basis voor een goede teelt op zandgronden. Bekalken loont! Een te lage pH beïnvloedt de beschikbaarheid van nutriënten en sporenelementen nadelig, waardoor de gewasgroei achterblijft. Ook is de activiteit van het bodemleven groter bij een hogere pH.
Optimale pH bepalen
De optimale pH van de bodem is afhankelijk van grondsoort en het gewas. Met een bodemanalyse bepaal je de pH. Is dit niet op streefniveau? Pas dan een reparatiebekalking toe om de pH op het juiste niveau te brengen. Door verschillende factoren wordt de pH van jouw bodem verlaagd. Is de pH van de bodem op orde? Houd dit dan bij door middel van onderhoudsbekalking.
Bron: Agrifirm