Trips en bladluis: twee plagen die het blad van diverse gewassen aantasten. In de zoektocht naar alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen is het fijn dat de natuur ook een handje meehelpt in de vorm van natuurlijke bestrijders… oftewel insecten. Welke kruiden en bloemen trekken de juiste insecten aan? Dat werd gevraagd aan Tamar de Jager, projectleider bij LTO Noord.
Hoe kruiden en bloemen bijdragen aan plaagbestrijding
Kruiden en bloemen vormen een goed microklimaat voor natuurlijke bestrijders, insecten. De kruiden en bloemen zorgen voor nectar en beschutting waar de insecten vervolgens op af komen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat elke soort insect of akkervogel behoefte heeft aan bepaalde kruiden of bloemen, zij zijn hierin erg selectief. Door de kruiden en bloemen in een mix te planten, bijvoorbeeld in een natuurstrook langs je percelen, vergroot je de kans dat plagen op natuurlijke wijze bestreden worden.
“Tip: maak zoveel mogelijk gebruik van Nederlandse kruiden en bloemen. Inheemse soorten halen hier hun voedsel uit.”
Wanneer alles in volle bloei staat krijgt het overigens ook veel waardering van recreanten. Ook zorgen de insecten voor akkervogels. Meerjarige randen, die er ook in de winter staan, zorgen bovendien voor overwinteringsmogelijkheden voor insecten. Hierdoor kunnen insecten het jaar erop eerder verschijnen.
Welk kruid en welke bloem draagt bij aan welke plaagbestrijding?
HIeronder staat beschreven welke bloemen en kruiden bijdragen aan de bestrijding van trips en bladluizen.
Bladluis
Gipskruid, Witte klaver, Rode klaver, Cosmea, Boekweit, Korenbloem, Gele kamille, Gele ganzenbloem, Rolklaver, Venkel, Duizendblad, Gewone margriet, Gewone engelwortel, Scherpe boterbloem, Wilde peen, Boerenwormkruid, Roodzwenkgras en tot slot Struisgras.
Trips
Gele ganzenbloem, Venkel, Duizendblad, Gewone margriet, Gele kamille, Gewone engelwortel, Scherpe boterbloem, Wilde peen, Goudsbloem en ook Boekweit.
Studenten HAS Den Bosch
Studenten van de HAS Den Bosch hebben voor het project Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland (LINK) een zo functioneel mogelijk mengsel samengesteld. Hiervoor deden ze de afgelopen maanden onderzoek en kwamen op 1 juli 2021 met een uitgewerkt plan. Vanuit het oogpunt van functionaliteit hebben zij voor een meerjarig mengsel gekozen. Meerjarige mengsels bloeien eerder en werken daarom vroeger in het jaar dan eenjarige mengsels.
Bij de samenstelling van het mengsel hebben de studenten geselecteerd op:
- Winterharde en meerjarige soorten;
- Een aantal eenjarige soorten voor resultaat in jaar 1, zodat er voldoende bloemen bloeien voor de natuurlijke bestrijders;
- Snel bodembedekkende soorten tegen onkruiddruk;
- Lange bloeitijd (combinatie van vroege en late soorten);
- Makkelijk bereikbare nectar voor de natuurlijke bestrijders;
- Planten die geen plaaginsecten aantrekken (dus geen waardplanten).
Bron: LTO Noord