Boeren en onderzoekers uit het FAB+ project zijn ook dit seizoen druk met het zoeken van natuurlijke oplossingen voor verschillende plagen. Maar wat is er in de akkerbouwpilot geleerd vorig jaar en hoe is de strategie dit jaar daarop aangescherpt?
In seizoen 2020 zijn randen aangelegd naast de akker voor het bevorderen van met name zweef- en gaasvliegen. De bloemenranden zijn geslaagd te noemen, maar de larven van deze natuurlijke vijanden zijn weinig op de planten teruggevonden. Er zijn wel grote aantallen grondpredatoren gevangen. Maar het is nog onduidelijk welke rol deze spelen bij het beheersen van trips. Ook is nog niet duidelijk of bloemenranden niet juist het aantal trips langs de rand verhogen. Lees hier meer over de resultaten van teeltjaar 2020.
Bredere strategie in 2021
Onderzoekers van Wageningen Universiteit gaan in 2021 opnieuw het veld in om op 15 demobedrijven; waarvan negen bedrijven met zaaiuien en zes bedrijven met consumptieaardappelen, tellingen uit te voeren. Onderzoekers en akkerbouwers concludeerden samen dat het bevorderen van natuurlijke vijanden niet de enige manier is om trips op een natuurlijke manier te controleren. Er zijn vier strategieën:
- Het verminderen van invliegen van trips in juni. Dit kan mogelijk zijn bereikt door de de bloemenstrook meer aantrekkelijk te maken voor trips dan de uien. Telers hebben hiervoor randen en spuitsporen met verschillende soorten bloemen ingezaaid. En zo kijkt men of er dit jaar meer of minder trips aangetroffen is naast de bloemen dan in het veld.
- Verminderen voortplanting trips. Een gewas met veel suiker bevordert een snellere groei van de tripspopulatie, maar te veel suiker is juist nadelig voor trips. Om deze relatie beter te begrijpen zijn dit jaar naast tellingen van trips op de plant ook wekelijks het suikergehalte bepaald door middel van een refractometer.
- Verhoogde predatie door natuurlijke vijanden. Het is nog onduidelijk welke natuurlijke vijanden die op de akker voorkomen, bijdragen aan tripsbeheersing. Om hier beter grip op te krijgen worden in het veld en de akkerrand waarnemingen gedaan aan de voorkomende soorten. Daarnaast worden tripslarven verzameld en uitgeweekt om te zien of deze zijn geparasiteerd door sluipwespen.
- Regen of beregenen doet de tripspopulatie aanzienlijk afnemen. Om de impact hiervan te meten wordt op alle percelen de hoeveelheid neerslag gemeten.
Zo hoopt men handvatten te vinden om trips in de toekomst op een natuurlijke manier de baas te kunnen.
Zomerworkshops natuurlijke plaagbestrijding
Op de aardappeldemo-bedrijven worden in augustus workshops over natuurlijke plaagbestrijding gegeven. De resultaten van het onderzoek naar natuurlijke bestrijding in aardappel zijn dan deelbaar. Ook gaan de deelnemers het veld in om te oefenen met luis- en predatorherkenning. Daarnaast bespreekt men hoe je kunt signaleren wanneer het nodig is om in te grijpen.
Er zijn drie verschillende opties, aanmelden kan vanaf begin augustus of mail alvast je voorkeur naar Tamar de Jager.
- Hoofddorp, donderdag 19 augustus, 19:30-21:30 uur
- Slootdorp, donderdag 31 augustus, 13:00-15:00 uur
- Zuid-Oost Beemster, donderdag 31 augustus, 19:30-21:30 uur
FAB+ project
Het project FAB+ is een samenwerking van verschillende partijen: WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Suiker Unie, Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland. Deze proberen de inzet van natuurlijke plaagbestrijders te verbeteren in verschillende teelten zoals aardappels, uien, appels, peren, lelies en suikerbieten. LTO Noord is hierin de trekker van de pilot akkerbouwgewassen, waarin ingezet wordt op het delen van bestaande kennis en verzamelen van nieuwe kennis door experimenten in aardappels en uien. Het overkoepelend doel van de verschillende pilots is om een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen voor boeren en tuinders voor de inzet van natuurlijke plaagbestrijders.
Bron: LTO Noord