Afgelopen week daalden de meeste graannoteringen op de diverse beurzen met name door de weersomstandigheden. De termijnnoteringen vertonen echter een stijgende tendens.
In het weekbericht van de RVO is te lezen dat dat prijzen voor de nieuwe oogst voor tarwe en gerst aanvankelijk daalden. Echter het USDA rapport van woensdag 30 juni gaf daar verandering in. De totale aanplant van tarwe komt uit op 46,74 hectare t.o.v. eerdere marktverwachtingen van 45,94 miljoen hectare. De binnenlandse voorraden van tarwe bedroegen op 1 juni 844 miljoen bushels en dat is het laagste niveau in zes jaar tijd. Analisten hadden een voorspelde tarwe voorraad bedacht van 859 miljoen. Echter de tarweprijzen op Chicago reageerde vooral op de stijging van de mais en sojabonen.
Maisnoteringen trekt tarwe mee
In het USDA rapport wordt de geschatte ingezaaide hectares mais, namelijk 92,69 miljoen acres, lager ingeschat dan vooraf was verwacht: 93,79 miljoen acres. Het maisareaal is echter nog steeds hoger dan in mei toen deze op 91,14 bushels werd geacht door USDA. Ook de binnenlandse maisvoorraad op 1 juni was met 4,11 miljard bushels iets lager dan analisten hadden voorspeld met 4,14 miljard en dat is het laagste niveau van de laatste zeven jaar. De lagere aanplant en voorraden en de combinatie van droge omstandigheden in een aantal teeltgebieden brengt de markt in beroering. Ook spelen de problemen in Brazilië mee waar vorst wordt gemeld in een aantal teeltgebieden wat de bezorgdheid over een lagere opbrengst doet toenemen.
Oogst gerst in Europa gestart
In Europa blijven de nattere omstandigheden gunstig en bieden ze de nodige geruststelling aan een toch al verhoogde markt. Het USDA rapport was toch wel behoorlijk gericht op mais en bonen en deze trokken de tarwe noteringen ook mee op Matif,(+6,5 Sep) maar wel in iets mindere mate dan op Chicago. Mais reageerde nog minder op Matif met +3,5 euro op NOV. De oogst van gerst is voorzichtig begonnen in Zuid-Europa. In het aflopende marktjaar was de gerstprijs veel te duur en zat vaak op het niveau van de voertarwe. In een normaal jaar is de prijs vaak tussen de 10 en 15 euro per ton lager. Het gaat nu zo hard omdat in Zuid-Europa al gerst wordt binnengehaald. Dat leidt tot opruimen van wat er nog ligt in de (Franse) schuren en deed de prijzen van oude gerst fors zakken.
Weermarkt & USDA rapport laat sojaprijzen flink stijgen
Wat betreft de sojanoteringen stonden deze de laatste weken ook wat onder druk. Maar met het uitbrengen van het USDA rapport bracht dit ook verandering op de beurs op Chicago waarbij de bonen fors in prijs toenamen.
De hoeveel acres die gezaaid waren was iets lager dan verwacht, 87,56 versus 88,96. Daarnaast geeft USDA in haar rapport aan dat de binnenlandse voorraden historisch laag zijn met 767 ton bushels terwijl analisten nog 787 ton hadden verwacht. Het IGC verhoogt IGC de raming van de sojaproductie in de wereld in 2020-2021 iets, naar 363 miljoen ton. Dat is een toename van 7% in een jaar. De productievooruitzichten voor 2021-2021 zijn gehandhaafd, op een record van 383 miljoen ton.
De beschikbaarheid van sojabonen is voor de korte termijn nog krap. Deze markt is erg beweeglijk, de prijzen gaan op en neer. Voor de wat langere termijn speelt de ontwikkeling dat in de Verenigde Staten een beperking is gezet op de plicht om biodiesel en bio-ethanol bij te mengen in de standaard brandstof (olie en benzine).
De toestand van de bonen is voor circa 60 procent te betitelen als goed tot uitstekend, dat is vooralsnog behoorlijk stabiel.