Op verschillende bietenpercelen in de Noordoostpolder is stemphylium gevonden. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in deze twee gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren en bij het vinden van vlekjes stemphylium of een andere bladschimmel dan ook een bespuiting uit te voeren.
Voor de overige gebieden is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn op dit moment dan ook nog geen bladschimmels gevonden. Het advies is wel om in deze regio’s de suikerbieten regelmatig te controleren op bladschimmels.
Bespuiting op fris blad
Voer een fungicidenbespuiting uit op rechtopstaand, fris blad. Bietenblad dat slap hangt neemt fungiciden minder goed op. Spuit fungiciden op een droog gewas en houd ook rekening met een aandroogtijd van 1 tot 2 uur. Streef naar een zo goed mogelijke indringing en bedekking van het gewas. Vaak is spuiten met 300 liter water per hectare voldoende om een goede verdeling van het fungicide te krijgen.
Aantastingsbeelden
Ook de aantastingsbeelden van de diverse schimmels en andere bladvlekken en meer informatie over de toegelaten fungiciden zijn te bekijken op de bladschimmelpagina van IRS. Stemphylium kan men verwarren met mangaangebrek of beschadigingen, door bijvoorbeeld insecten of wind, aan de achterzijde van het blad. De oudere (bruine) vlekjes van stemphylium kunnen zijn verward met bladvlekken veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Bladvlekken veroorzaakt door pseudomonas kunnen daarnaast ook zijn verward met bladvlekken veroorzaakt door cercospora.
Bron: IRS