LTO Nederland roept op te stoppen met het ontpolderingsplan bij het Friese Westhoek. Het is zowel in Nederland als internationaal niet uit te leggen dat hoogkwalitatieve landbouwgrond weg gedaan wordt aan de zee. Zeker in een tijd waarin elke hectare landbouwgrond nodig is om te voldoen aan de maatschappelijke wensen van extensivering.
Tineke de Vries (portefeuillehouder Bodem & Water): “Het kustgebied behoort tot de beste landbouwgebieden van Europa. Zout water toelaten in zoet gebied druist in tegen alle plannen om zuinig te zijn op het kostbare zoete water”. Wanneer het verzachten van de randen van de zee belangrijk is voor de natuur, dan kunnen deze overgangsgebieden ook aan de Waddenkant worden gerealiseerd.
Ontpolderingsplan weer terug op tafel
Eind mei kwam naar buiten dat in Friesland 46 hectare vruchtbare kleigrond teruggegeven wordt aan de Waddenzee. Een plan dat de gemeente al had afgewezen, maar nu via een omweg weer op tafel ligt. Eerder dit jaar speelde dit ook in Zeeland. LTO is hier fel tegenstander van. Daarom wordt het Rijk en provincie opgeroepen niet door te gaan met het ontpolderingsplan bij Westhoek, maar ook met andere plannen die ten koste gaan van landbouwgrond of verzilting in de hand werken. De overheid is daarmee opgeroepen de in december 2020 aangenomen motie Dijkstra/Geurts te respecteren.
Behoefte aan meer grond, niet minder
De zorgen bij de landbouw zijn groot. Bij de eerdere internetconsultatie voor de Agenda voor het Waddengebied 2050 was 35% van de indieners uit de agrarische sector. De landbouw heeft door zijn dynamiek en door de voortdurende afkalving van het areaal behoefte aan méér grond, niet aan minder. De mogelijkheden om nieuw land aan te winnen liggen misschien wat minder voor het oprapen dan in het verleden, maar de ruimtelijke druk is nog nooit zo hoog geweest. LTO riep daarom eerder dit jaar in de Grondvisie op tot landaanwinning op termijn.
Bron: LTO Nederland