De bodem en gewassen voorzien van de juiste voedingsstoffen is niet makkelijk. In een bemestingsplan is in eerste instantie vaak gekeken naar de belangrijkste hoofdelementen stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Daarnaast moeten ook de andere hoofdelementen calcium, zwavel en magnesium niet vergeten worden.
De pH van de bodem en het organische stof gehalte zijn voor bodem- en plantgezondheid belangrijke factoren; die gelukkig steeds meer aandacht krijgen. De pH en het organisch stof gehalte hebben immers een groot effect op de beschikbaarheid; oftewel de opneembaarheid van nutriënten voor de plant. Naast de hoofdelementen zijn ook spoorelementen mangaan, zink, koper, ijzer, borium en molybdeen van groot belang voor de groei van de plant.
Verbod op mancozeb
In veel teelten zoals aardappelen, uien, en bloembollen is het fungicide mancozeb gebruikt tegen een breed spectrum van schimmelziekten. Omdat mancozeb ook mangaan en zink bevat als extra toegevoegde waarde bovenop de fungicidewerking is het gewas bij gebruik van mancozeb ook meteen voorzien van mangaan en zink. Zoals het er nu uit ziet is 2021 echter het laatste jaar waarin mancozeb mag zijn toegepast. Het verbod op mancozeb heeft dus ook gevolgen voor het bemestingsplan.
Belang van mangaan en zink voor de plant
Mangaan en zink zijn essentieel voor diverse belangrijke processen in de plant, onder andere voor de fotosynthese. Ze spelen een rol bij het groen houden van het gewas. Een tekort is dan ook als eerste te zien aan een bleekgroene of gele verkleuring van de bladeren. Zeer ernstig mangaangebrek leidt zelfs tot afsterving van de bladeren. Bovendien zijn planten met mangaangebrek gevoeliger voor bodemgebonden schimmelziekten als wortelrot.
Met name in de bodems met een pH >6 en/of organisch stofgehalte boven de 2,5 procent en langdurige droge periodes werken een mangaangebrek in de hand. Kalkrijke zavel- en lichte kleigronden zijn over het algemeen het meest gevoelig voor een mangaangebrek. Op lichtere zand- en dalgronden is met name de pH van de grond zeer bepalend voor het wel/niet optreden van een mangaangebrek.
Bladbemesting
Meststoffen toedienen als bodemtoepassing kan prima als basisbemesting; maar is niet heel snel en doeltreffend omdat de toegediende meststoffen reageren met de bodem zelf. Daardoor zijn voedingselementen beperkt en soms helemaal niet beschikbaar. Een directere en veel gerichtere manier van bemesting is de toepassing van een bladbemesting. Een nutriëntentekort dient op voorhand voorkomen te worden echter wanneer deze zich tijdens de teelt openbaart kan dit het snelst opgelost zijn met bladmeststoffen. Bladbemesting werkt meestal direct: de plant neemt de voedingsstoffen onmiddellijk op en ze komen vrijwel meteen in het metabolisme van het blad terecht, daar waar een plant deze voedingsstoffen het meest nodig heeft. Tekorten zijn hiermee vaak al binnen een week opgelost.
Vooral spoorelementen zoals bijvoorbeeld mangaan, borium, zink en zwavel zijn vaak moeilijk opneembaar, vooral op gronden met een wat hogere bodem-pH (pH >6). Bladbemesting kan dan in de soms acute behoefte aan spoorelementen voorzien. Daarnaast kun je het gewas met bladmeststoffen optimaal en zeer gericht, binnen de wettelijke gebruiksnormen voeden. Met de maximale hoeveelheden stikstof, fosfaat en dierlijke mest is het niet altijd mogelijk om volledig in de nutriëntenbehoefte van het gewas te voorzien. Het aanvullen van de basisbemesting met efficiënte bladmeststoffen, maakt een rendabele oogst mogelijk. Bladmeststoffen zijn toe te passen in combinatie met bijvoorbeeld fungiciden.
Unieke bladmeststof geeft zwavel, mangaan en zink
HU-MAN 15 is een unieke bladmeststof die gebruikt kan zijn voor een optimale mangaanvoeding in diverse teelten als aardappelen, uien, bieten, granen, bloembollen en peulvruchten. HU-MAN 15 bevat mangaan en zwavel, gemengd met een uniek humuszuurcomplex. Om de jonge plantjes een optimale start te kunnen geven is er ook zink aan HU-MAN 15 toegevoegd. Per liter wordt 150 g mangaan, 218 g zwavel, 10 g zink en 2 g magnesium gegeven. Humuszuur zorgt voor een versterkte opname én plantactiviteit en bevordert het transport van mineralen door de plant zodat een maximaal effect is bereikt. HU-MAN 15 is licht verzurend (pH 4,5) en draagt daardoor bij aan een optimale tankmix en versterkt opname van meegespoten gewasbeschermingsmiddelen.
De dosering van HU-MAN 15 is 1-2 l/ha, toe te passen in 200 liter spuitvloeistof per hectare. Deze toepassing mag naar behoefte worden herhaald. Start met bladmeststoffen vóór dat gebreken zichtbaar worden.
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?