Akkerbouwer Pieter Meijer van Landbouwbedrijf Nieuw Bocum in Kloosterburen (Gr.) heeft in het kader van het project ‘Boeren meten water’ een Aquapin gekregen, die de mate van verzilting op zijn percelen in kaart brengt. Afgelopen dinsdag is de meetapparatuur ‘symbolisch’ in een perceel met veldwinterbonen gezet.
Speciaal ontwikkelde meetapparatuur
Meijer is één van de boeren in de Negenboerenpolder bij de Groninger Waddenzeekust, die zelf de verzilting in hun percelen en oppervlaktewater meten. Deelnemers aan het project krijgen, met een ‘bescheiden’ eigen bijdrage van veertienhonderd euro, de beschikking over de speciaal ontwikkelde AquaPin en AquaMobile.
De AquaPin is modulair opgebouwd met verschillende sensoren, die continu het zoutgehalte van het grondwater, bodemvocht en de grondwaterstand meten. De AquaMobile is een mobiele meter met een EC-sensor, waarmee handmatig het zoutgehalte in oppervlaktewater en drainwater gemeten kan zijn.
Aan de hand van deze data wordt bepaald op welke diepte het zoete water zit en in welke mate er sprake is van verzilting. De meetgegevens worden automatisch doorgezet naar een speciaal ontwikkeld dashboard, waar deelnemers in een beveiligde omgeving toegang hebben om de verzamelde gegevens in te zien.
Teeltoptimalisatie
De meetgegevens zijn verrijkt met informatie van het waterschap en het KNMI. De inzichten kunnen helpen om de juiste maatregelen te nemen voor het vergroten van teeltoptimalisatie. Voor Pieter Meijer is verzilting de realiteit. “We zitten zo dicht bij de zee en weten dat er zout zit. Als bedrijf telen we pootaardappelen, suikerbieten, uien en granen.”
“Ik ben benieuwd wat er in de grond gebeurt. Wat doet het kwelwater?”, vraagt Meijer zich af, “We zien dat sommige gewassen het goed doen, maar ook plekken waar de opbrengsten soms teruglopen. Daar passen we het bouwplan ook op aan. Suikerbieten schijnen het bijvoorbeeld goed op het zout te doen, met pootaardappelen willen we ook uitproberen waar we welk ras zetten.”
Ruimte voor tientallen telers in kuststrook
Boeren Meten Water biedt dan ook plaats aan honderd agrarisch ondernemers, waarvan vijftig uit Groningen. Er wordt nog naar deelnemers uit de noordelijke kuststrook gezocht. De aftrap voor het project in de Negenboerenpolder deed akkerbouwer Pieter Meijer samen met bestuurder Annette van Velde van Waterschap Noorderzijlvest, bestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord en senior consultant Jouke Velstra van Acacia Water.
Tekst en foto’s: Martin de Vries
Lees het complete verhaal over Pieter Meijer en het project in de Negenboerenpolder in de derde editie van de Akkerbouwkrant. Daarin staat het thema ‘Klaar voor de oogst’ centraal. Heeft u nog een suggestie voor een vakinhoudelijke bijdrage, nieuwe teelttechnieken of concepten? Tip de redactie