De wereldwijde vraag naar tarwe is toegenomen, waarbij de voorraden iets afnamen. De prijsindex af boerderij lag in januari op 134 punten, 9% hoger dan in november en 22% hoger dan in januari 2020.
De consumentenprijsindex van brood daalde en stond in januari 2021 op 104 punten (2015=100). Dit is iets lager dan twee maanden ervoor en even hoog als in januari 2020. De verkoopprijzen van producenten van brood en broodproducten zijn de afgelopen twee maanden vrijwel onveranderd gebleven. De wereldwijde vraag naar tarwe is toegenomen, waarbij de voorraden iets afnamen. De prijsindex af boerderij lag in januari op 134 punten. Dit is 9% hoger dan in november en 22% hoger dan in januari 2020.
Telersprijzen
Bij de start van het seizoen 2020 – in augustus – daalden de telersprijzen naar 107 punten; maar stegen vervolgens naar 134 punten in januari. Dit is 9% hoger dan in november en 22% hoger dan een jaar eerder. Er is wereldwijd een grote vraag naar tarwe. Het leidt tot hogere prijzen. Daardoor is ook de Europese tarwe (vooral Franse) momenteel concurrerend. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus lijkt nauwelijks effect te hebben op de tarwemarkt.
De huidige telersprijs voor tarwe is met 104 punten de hoogste sinds augustus 2013. De opgelopen tarweprijs kent een mix van oorzaken. Rusland, een van de belangrijkste exporteurs, gaat verschillende exportrestricties instellen zoals het belasten van de export van tarwe vanaf half februari tot eind juni. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat de wereldwijde eindvoorraden in februari bijna 3% lager dan een maand eerder. De tarwevoorraden in de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn de laagste in bijna veertig jaar.
Ook staat de tarwe voor seizoen 2021 in verschillende landen (VS, Rusland, Oekraïne en Turkije) door neerslagtekorten op een achterstand. Ten slotte wordt de prijs ondersteund door de enorme wereldwijde vraag, door het grotere verbruik van tarwe in vooral China en India. Ook zouden landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel tarwe blijven kopen omdat ze een herhaling van de Arabische lente in 2011 willen voorkomen. Ondanks neerslagtekorten en vorstschade in een enkel continent zijn de vooruitzichten voor de wereldwijde tarweproductie voor het seizoen 2021/2022 gunstig. Verwacht wordt dat de huidige noteringen enigszins onder druk komen maar rond het huidige niveau blijven.
Consumentenprijsindex
In januari 2021 is de consumentenprijs van brood uitgekomen op 104 punten, iets lager dan twee maanden daarvoor en nagenoeg even hoog als in januari vorig jaar. In januari 2021 lag de producentenindex op 105 punten, even hoog als in november en eveneens even hoog als een jaar eerder. De vrijwel stabiele prijs van brood houdt verband met het via contracten afdekken van de grondstofvoorziening en de bijbehorende prijsrisico’s door de industrie.
Bron: Agrimatie