Weinig bladluizen in suikerbieten
In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn gelukkig nog maar weinig bladluizen te vinden in suikerbieten. Op een aantal percelen zijn al wel enkele groene perzikluizen en/of zwarte bonenluizen aangetroffen. Op slechts één perceel is de schadedrempel overschreden van groene bladluizen, maar dit betrof nog maar net afgezette bladluizen en geen opgebouwde populatie. Uiteraard blijft het wel altijd belangrijk om ook wekelijks de aantallen bladluizen in suikerbieten te tellen om schade te voorkomen. Zet insecticiden pas in op het moment dat de schadedrempel is overschreden. Eerder inzetten heeft geen zin.
Schade door vergelingsziekte
Groene bladluizen kunnen vergelingsziekte overbrengen. Vergelingsziekte kan veroorzaakt worden door drie verschillende virussen (BYV, BMYV en BChV). Bij overschrijding van de schadedrempel is het belangrijk om in te grijpen, anders kan de schade oplopen tot wel 50% opbrengstderving. In tabel 1 is te zien bij welke aantallen groene bladluizen ingrijpen noodzakelijk is.
Periode | Aantal groene bladluizen per tien planten |
april, mei en eerste helft juni | meer dan twee |
tweede helft juni | meer dan vijf |
eerste helft juli | meer dan vijftig |
Zuigschade door zwarte bonenluizen
Zwarte bonenluizen veroorzaken vooral zuigschade en zijn zeer slechte overbrengers van de vergelingsvirussen. Daarom ligt de schadedrempel ook veel hoger dan die van de groene bladluizen. Ingrijpen is alleen nodig als 50% van de planten bezet is met gemiddeld 30-50 zwarte bonenluizen. Zie ook tabel 2.
Maand | Aantal zwarte bonenluizen |
april/mei/juni | meer dan 50% van de planten bezet met kolonies van dertig tot vijftig luizen |
juli | meer dan 75% van de planten bezet met grote kolonies van meer dan 200 luizen per plant |
Advies insecticiden
Wij adviseren om insecticiden pas in te zetten als de schadedrempel is overschreden. Eerder inzetten heeft geen zin. Als de schadedrempel wel is overschreden, dan kunnen telers kiezen uit Teppeki, Closer of Batavia:
- Teppeki (0,14 kg/ha) niet inzetten na het 10-bladstadium. Maar zeker ook niet later dan 1 juni! Bij later inzetten is er kans op overschrijding van de MRL, ook bij late oogst.
- Closer (0,2 l/ha) kan ingezet worden tussen 1 april en 15 juli. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.
- Batavia (0,45 l/ha) kan ook ingezet worden tussen 1 april en 15 juli. Omdat dit middel eerst moet worden omgezet in een metaboliet, voordat het een werking heeft op bladluizen, adviseren we dit product later in het seizoen. Een uitzondering hierop is als er ook tripsen aanwezig zijn naast bladluizen, aangezien dit middel het enige middel is dat ook werkt tegen tripsen. Voor een verbeterde opname van dit product adviseren we om Robbester (1 l/ha) toe te voegen. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit. Na een gewasbehandeling percelen nog minimaal twee weken vrijhouden van bloeiende onkruiden.
Bij overschrijding van de schadedrempel van de zwarte bonenluis kan ook Pirimor (0,4 kg/ha) worden ingezet. Dit middel adviseren we niet bij aanwezigheid van groene bladluizen in verband met resistente groene perzikluizen.
Omdat de groene perzikluizen de vergelingsvirussen op een andere manier ((semi-) persistente manier) overbrengen dan virussen in pootgoed en tulpen (veelal non-persistente manier) is de aanpak van de virussen anders. Middelen zoals olie en pyrethroïden zijn om die redenen dan ook niet effectief in de virusbeheersing in de bietenteelt.
Bron: IRS