De graanmarkten in Europa blijven onder druk staan al was er in het midden van afgelopen week wel een opleving van de prijzen. De prijsdalingen zijn vooral veroorzaakt door de goede vooruitzichten van de nieuwe oogst en een tegenvallende internationale vraag.
Landen lijken eerder af te wachten om tegen de huidige hoge prijzen ruim in te kopen en wachten liever op de nieuwe oogst die fors lager geprijsd is. Het prijsverschil tussen tarwe oude en nieuwe oogst zien we de laatste weken kleiner worden.
Droog in de VS en Canada
In de VS en Canada is het droog waardoor de inzaai van de zomergranen vertraging oploopt en Europa heeft te maken met een koude golf waardoor het optimisme over de nieuwe oogst getemperd is. Het prijsverschil tussen tarwe en mais is toegenomen waardoor tarwe maximaal rekent. Verwacht is dat dit zeker nog tot het beschikbaar komen van de nieuwe oogst mais in oktober blijft voortduren.
Grotere graanoogst Europa verwacht
De Europese Commissie verwacht dat de EU dit jaar meer graan gaat oogsten. Er is een groter areaal wintergranen gezaaid en bij normale groeiomstandigheden leidt dit tot een graanoogst van 292,5 miljoen ton, 5,3 procent meer dan vorig jaar. De Commissie raamt de productie van zachte tarwe op 126,7 miljoen ton (+8% y/y), gerst op 56,3 miljoen ton en mais op 71,2 miljoen ton.
Weermarkt
Voor de komende maanden zitten we wat tarwe en gerst betreft in een weermarkt. Bij gunstige omstandigheden kunnen de oogsten straks in de zomer mee gaan vallen en kunnen in de aanloop daarvan de prijzen onder druk staan. Bij mais is het seizoen later en verwachten we tot aan de nieuwe oogst in oktober eerder een krappe markt. Vanaf oktober kan het aanbod weer toenemen maar dan moeten de weersomstandigheden wel meewerken.
Op de fysieke markt daalden voor directe levering daalden de tarwe- en maisnoteringen beide met 4 euro per ton en bleef gerst gelijk. Voor de levering op termijn stegen de tarwe-, gerst-, en maisnoteringen met respectievelijk 4, 2 en 4 euro per ton.
Bron: Agrifirm