Akkerbouwer Jacco van Liere van Van Liere Landbouw VOF in Dronten gebruikt vier seizoenen de lage volume opbouwset (LvS) van Agricult op de pootmachine. Op basis van circa tien liter vloeistof per hectare verdeelt hij het middel door de rug. De vloeistof gaat door een verdeelschijf waardoor er drukloos uniforme driftarme druppels worden gemaakt. “Dit werkt uitstekend. Rhizotonia is totaal geen probleem.”
De LvS-techniek op basis van gps kwam op het bedrijf toen Van Liere investeerde in een nieuwe vierrijige snarenbedpootmachine. “Dat is ook het moment dat je naar de doseringstechniek gaat kijken. Over LvS had ik ergens gelezen. Er draaide een aantal in Brabant en toen ben ik me daar in gaan verdiepen. Via de dealer van de pootmachine vernam ik dat loonbedrijf De Rijke in Nagele ook met de techniek werkt. Daar ben ik gaan kijken en het sprak me aan, ook arbeidstechnisch gezien.” Van Liere nam de stap om de LvS-set op de nieuwe Miedema Structural 4000 te monteren.
LVS concept van Agricult
LvS is het slim bedachte concept van Agricult, dat bestaat uit een regelkast (Controller met gps) op de trekker, een pompsetunit op de pootmachine en een speciale strooikop op elk pootelement. Er wordt voor de techniek geen overdruk gebruikt, waardoor de druppels in de vorm van een waaier als het ware worden verstrooid. Driftloos en uniform. De dosering is traploos instelbaar. LvS heeft zich de afgelopen acht jaren op alle grondsoorten en in elk aardappelteelt (poot, consumptie/frites, fabrieks) bewezen. “Het is een grondbehandeling rondom de poters in de rug. We kunnen met LvS op ons bedrijf terug naar tien liter vloeistof per hectare, omdat de techniek met een hele goeie verdeling werkt.”
Van Liere Landbouw VOF
Van Liere Landbouw VOF beteelt ongeveer vijfhonderd hectare, waarvan negentig pootaardappelen. “Dit is dus een belangrijke investering geweest. Het geeft ons meer capaciteit op een dag. Daarom hebben we ook besloten om dezelfde manier van toediening voor rijenbemesting te gebruiken. De vloeibare fosfaatmeststof mengden we voorheen in één tank met het Rhizotoniamiddel. Dan liepen we er toch wel tegenaan dat het mengsel ging klonteren of dat er vlokken ontstaan.” Van Liere heeft nu een vijfhonderd liter tank voor de trekker waar bijvoorbeeld pure ammoniumpolyfosfaat of fertifos in zit. “Bij de pootmachine zit de tank voor de Rhizotoniamiddelen.” Twee jaar geleden is het toedienen van fosfaat gekoppeld aan het LvS-systeem van Agricult. “De computer kan twee stromen aansturen. Het systeem regelt zelf snelheidsafhankelijk de afgifte, waardoor de dosering altijd netjes volgens plan uit komt.”
Tank van 200 liter
De pootmachine van Van Liere is ook uitgevoerd met een tank van tweehonderd liter. “Theoretisch kunnen we voor twintig hectare meenemen. In de praktijk betekent dat we ’s ochtends voor we beginnen één keer middel tanken en we zo de hele dag met dit vulmoment toe kunnen. Zeker als het gaat om de huurpercelen, die wat verder van huis af liggen, is dit een voordeel. We hebben er geen omkijken meer naar.” Voor de inzet van middelen tegen Rhizotonia zit het voordeel volgens Van Liere vooral in de capaciteit. “We kunnen nu gewoon in minder uren meer hectares aardappelen poten. We verbruiken weinig water en brengen het middel driftarm aan.”
Met de ervaring die Van Liere nu heeft opgebouwd door de seizoenen heen kan hij geen nadelen opnoemen van het LvSsysteem. “De toediening is net zo effectief als conventioneel. Het is een robuuste, betrouwbare toepassing. We hebben weinig tot geen storingen. En met Rhizotonia hebben we totaal geen problemen.”
Meer informatie
Agricult BV T: (+31)499-490714
E: adriaan.vd.ven@agricult.nl
W: www.agricult.nl
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Agricult