Waterschap Hunze en Aa’s baggert eens in de acht tot tien jaar de watergangen. Daarbij probeert het waterschap rekening te houden met de bruinrotgebieden.
In overleg met de grondeigenaren bepaald het waterschap waar het baggerslib wordt neergelegd om te rijpen. De baggerspecie is vervolgens bruikbaar voor het herstel van taluds en onderhoudspaden. Daarnaast is de baggerspecie ook verwerkt op het perceel in de periode februari tot april.
Bruinrot
Het waterschap Hunze en Aa’s bekijkt ook jaarlijks waar in het werkgebied bruinrot is vastgesteld. Bruinrot is een bacterieziekte die vooral schade toebrengt aan aardappelen. De bruinrotbacterie kan ook in het oppervlaktewater voorkomen.
Bruinrotbacterie in baggerspecie
De bruinrotbacterie is in staat om ongeveer één maand in baggerspecie te overleven. In bitterzoetplanten in de bagger kan de bruinrotbacterie langer overleven. Om besmettingsrisico te voorkomen adviseert het waterschap om de bagger dun uit te spreiden op het perceel. En daarnaast ook om er een jaar lang geen waardplanten, zoals aardappelen op te telen.
Gezamenlijk overleg
Zodra perceeleigenaren het waterschap informeren over spanning tussen bruinrot en hun teeltplan proberen ze in gezamenlijk overleg tot een goede uitvoering te komen.
Bron: Waterschap Hunze en Aa’s