De consumentenprijsindex van brood bleef stabiel en stond in november 2020 op 105 punten. Even hoog als twee maanden ervoor en een fractie hoger dan in november 2019. De verkoopprijzen van producenten van brood en broodproducten zijn de afgelopen twee maanden vrijwel onveranderd gebleven.
Deze prijzen zijn weinig afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de wereldtarwemarkt. Dit omdat de prijsrisico’s en grondstofvoorziening veelal zijn afgedekt door contracten. De wereldwijde vraag naar tarwe is toegenomen, waardoor de voorraden iets afnemen. De prijsindex af boerderij ligt in november op 123 punten. Dit is 11% hoger dan in september en 18% hoger dan in november 2019.
Prijsontwikkeling
In november 2020 is de consumentenprijs uitgekomen op 105 punten, nagenoeg even hoog als twee maanden daarvoor en een fractie hoger dan in november vorig jaar. In november 2020 lag de producentenindex op 105 punten, 1% hoger dan in september en eveneens 1% hoger dan een jaar eerder. De consumentenprijzen en producentenprijzen zijn op korte termijn weinig gevoelig voor veranderende telersprijzen.
Wereldwijd is het seizoen 2020 gekenmerkt door goede graanopbrengsten.
Telersprijzen
Bij de start van het seizoen 2020 – in augustus – daalden de telersprijzen naar 107 punten, maar stegen vervolgens naar 124 punten in november, 11% hoger dan in september en 18% hoger dan een jaar eerder. Er is wereldwijd een grote vraag naar tarwe, onder andere vanuit China. Het leidt tot hogere prijzen. Ook de Europese tarwe en dan vooral de Franse is momenteel concurrerend.
Corona en grondstoffenprijzen
De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft zijn weerslag op de grondstoffenprijzen. In combinatie met plotseling lagere aardolieprijzen leidde dit aanvankelijk tot lagere prijzen van granen (in februari). Door de crisis zijn de vraag naar en prijzen van tarwe in maart gestegen. Ondanks enkele logistieke problemen bij aanvang van de coronacrisis, is de wereldgraanmarkt amper verstoord en de verwachting is dat de vraag naar tarwe ondanks de coronacrisis stabiel blijft.
Prognose
Op de graanmarkt wordt de situatie voor een groot deel bepaald door de oogst van seizoen 2020. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA geeft aan dat wereldwijd sprake is van een recordproductie voor het seizoen 2020-2021. De goede oogsten leiden tot toenemende voorraden wereldwijd, maar de grote vraag naar tarwe en het feit dat verkopers tarwe vasthouden, leidt tot hogere tarwenoteringen. Om binnenlandse prijsstijgingen tegen te gaan, wil de grootste graanexporteur Rusland vanaf februari waarschijnlijk exportheffingen gaan invoeren. Deze Russische geruchten en de toenemende vraag naar en het krappere aanbod en voorraden van tarwe, stemmen tot optimisme en een verdere stijging van de tarweprijs.
Bron: Agrimatie