Door de corona crisis is de vraag naar tarwe voor de aanleg van voorraden toegenomen. De prijsindex af boerderij ligt in september op 112 punten. Dit is drie procent lager dan in juli en 13 procent hoger dan in september 2019, het begin van het verkoopseizoen.
De consumentenprijsindex van brood bleef stabiel, stond in september 2020 op 105 punten, even hoog als twee maanden ervoor en een fractie hoger dan in september 2019. De verkoopprijzen van producenten van brood en broodproducten zijn de afgelopen twee maanden onveranderd gebleven. Deze prijzen zijn weinig afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de wereldtarwemarkt. Dit omdat de prijsrisico’s en grondstofvoorziening veelal worden afgedekt door contracten.
Wereldwijd veel vraag
De tarweoogst 2019 kende goede opbrengsten in de EU, Oekraïne en de Verenigde Staten. Prognoses lieten zien dat het wereldwijde aanbod meer groeit dan de vraag. Hierdoor liepen de wereldwijde voorraden dit seizoen verder op, wat leidde tot prijsdruk. Bij de start van het nieuwe seizoen 2020 daalden de telersprijzen naar 107 punten in augustus en stegen in september naar 112 punten, 2% lager dan in juli en 13% hoger dan een jaar eerder. Er is wereldwijd veel vraag naar tarwe – onder andere vanuit China – wat leidt tot hogere prijzen en ook de Europese tarwe is momenteel concurrerend.
Stijgende prijzen door corona
De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft zijn weerslag op de grondstoffenprijzen. In combinatie met plotseling lagere aardolieprijzen leidde dit aanvankelijk tot lagere prijzen van granen (in februari). Door de crisis zijn de vraag naar en prijzen van tarwe in maart gestegen. Dit is het gevolg van het wereldwijd inslaan van voorraden om de aanvoer veilig te stellen. Het hamstergedrag zoals in de supermarkten gaat ook op grotere schaal op. Bloem is dan een geliefd product om in te slaan. Ondanks enkele logistieke problemen bij aanvang van de coronacrisis, is de wereldgraanmarkt amper verstoord en de verwachting is dat de vraag naar tarwe ondanks de coronacrisis stabiel blijft.
Vooruitzichten
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelt wereldwijd een recordproductie voor het seizoen 2020-2021. Naast Australië wordt ook in Canada en Rusland de tarweproductie gunstig ingeschat. Europa (Frankrijk, Roemenië) en Argentinië oogsten minder tarwe dan aanvankelijk verwacht. De goede oogsten leiden tot toenemende voorraden wereldwijd, maar de grote vraag naar tarwe en het feit dat verkopers tarwe vasthouden, leidt tot hogere tarwenoteringen. Het krappe aanbod op de Europese markt zal verderop in het seizoen naar verwachting tot stijging van Europese tarweprijzen leiden.
Bron: Agrimatie