Een groenbemester niet meer doodspuiten, maar onderwerken. En het liefst met een snelheid van tien tot twaalf kilometer per uur of meer. Akkerbouwer en loonwerker Jan Cuppen van Cuppen Gewasverzorging in het Brabantse Escharen ging met deze voorwaarden op zoek naar een goede oplossing. Hij kwam na een beursbezoek uit bij een Müthing MU-Pro Vario klepelmaaier. “Eigenlijk de enige met dubbelklepels die kon wat ik graag wilde.”
Groenbemester onderwerken
Cuppen werkt sinds het voorjaar met een demomodel van de klepelmaaier op een werkbreedte van 2,80 meter. “Ik wilde graag drie meter, omdat dit ook de werkbreedte is van de schijveneg achter de trekker. Zodat ik in één werkgang de groenbemester kan onderwerken.” Inmiddels is de 3,00 meter variant, via Green Technology Janssen uit Roermond, in bedrijf gesteld. “En die doet het gewoon keigoed. De 300 heeft een grotere rol, waardoor het geheel nog iets mooier loopt.”
De zoektocht van Cuppen speelde al langer, met name omdat hij als akkerbouwer ook koolzaad verbouwt. “Met de zaadteelt houdt je stro over. Een klepelmaaier zorgt er voor dat je die ook goed kunt onderwerken. De Müthing heeft een variabel tegenmes, waardoor dit probleemloos gaat. Toen ik dat ondervond was voor mij het besluit klaar.”
Twee haaienvinnenlijsten
De Müthing is uitgevoerd met twee haaienvinnenlijsten. “In het voorjaar liep ik met snijrogge er nog wel eens tegenaan dat ik deze groenbemester met het onderploegen niet kort gemaakt kreeg. Hierdoor onderstaat er als het waren een storende tussenlaag in de grond. Dat is met dit principe opgelost. Het gewas is meteen verdeeld, waarna het door de schijveneg in de grond wordt gebracht. Die vaste tussenlaag hebben we niet meer.”
Hydraulische zijverstelling
De klepelmaaier heeft een hydraulische zijverstelling, waardoor het bereik 56 centimeter is. De aandrijfkast met vrijloop en doorgaande as zorgen voor duizend omwentelingen per uur. De rotor is uitgevoerd met speciaal spiraalvormig aangebrachte klepelhouders. Daarnaast is de Müthing MU-M Vario voorzien van een automatische V-riem spanner. In de driepuntsbokaankoppeling zijn sleufgaten aangebracht voor een betere bodemvolging en een gelijkmatig maaibeeld.
Mosterdzaad, koolzaad, mais en tarwestoppels
Cuppen zet de klepelmaaier in voor het onderwerken van mosterdzaad (met verplichte bijmenging), het stro van koolzaad en ook mais en tarwestoppels. “We zitten hier in een omgeving met veel dassen. Als die door het maisland gaan, dat lopen ze de planten plat. Gevolg is dat veel hakselaars deze planten niet meer mee nemen. Met de Müthing pakken we die wel mee.” Hoe korter Cuppen het tegenmes zet hoe harder die zuigt. “Het resultaat is mooi. Daardoor kunnen we ook de nazaai achter mais in één werkgang doen, met de schijveneg en de zaaier.”
Maaikwaliteit op gevoel aanpassen
Door de vele instellingsmogelijkheden heeft Cuppen veel vrijheid om op gevoel de maaikwaliteit aan te passen. “Zie ik dat het product te veel pap wordt, dan trek ik het tegenmes terug. Daar moet je ook een gevoel voor krijgen. Ook het instellen van de hoek van de plaat aan de achterkant kan ik aanpassen, om het product nog extra op de klepels te laten komen, mocht dat nodig zijn.” De Brabantse akkerbouwer doet ook loonwerk voor derden om zijn machines rendabel te maken. De Müthing MU-M Vario 300 is daarmee een mooie toevoeging aan de werkzaamheden.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Cuppen Gewasverzorging (boven) en Green Technology Janssen (onder).